Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)

2014-05-15 1048Тази вечер от 19 ч. ще се проведе мълчаливо бдение със свещи пред турското посолство в София. Организаторите му се определят като „християни от БПЦ-БП”. Чрез тази акция те искат „да изразят своето несъгласие с атаките на турски етнически организации срещу сайта на БПЦ”. Протестиращите заявяват, че събирането им е „неофициално и неполитическо”.

В същото време журналисти и интелектуалци от София разпространиха отворено писмо, в което заявяват, че не бива да се поддаваме на провокациите, които целят създаване на напрежение между християни и мюсюлмани. Сред подписалите се са Велислава Дърева, Горан Благоев, Теодора Димова и др.

В писмото се казва: „Убедени сме, че християни и мюсюлмани можем и трябва да живеем заедно. Защото всички изповядваме вярата в единия Бог и сме наследници на праведния праотец Авраам. Затова приемаме с недоумение удара на турските националисти от „Милли Гючлер” срещу официалния сайт на Българската патриаршия и заплахите им за нови „наказателни действия”. Реакцията, определена като отговор на поругаването на Джумая-джамия в Пловдив, изглежда твърде парадоксална с четиримесечното си закъснение! Още повече, че Българската православна църква няма нищо общо със срамните събития в Пловдив. Акцията на „Милли Гючлер” очевидно цели само едно – провокация на напрежение, от което могат да се възползват ултранационалистични кръгове в България. Това деяние не може да бъде поведение на вярващи хора, а на заблудени последователи на една религия, която повелява мир – те очевидно извратено тълкуват повелите на исляма и ги вкарват в рамките на надигащия се неоосманизъм. Вярваме, че подобни мотиви не се споделят от мюсюлманите, които искрено изповядват своята вяра – както в съседна Турция, така и в България.

Като православни християни ние не можем да приемем необоснованите обвинения към Българската патриаршия, която винаги е проповядвала мир и толерантност сред своето паство. Затова призоваваме всички наши събратя да не отговоряме на провокацията на „Милли Гючлер” с агресия и насилие! Нека кажем своето „Не!” и на евентуалните опити на различни националистични организации да провокират напрежение в българското общество на религиозна или етническа основа”.

Причина за напрежението стана хакването на официалния сайт на Българска патриаршия от турската националнистическа организация „Милли Гючлер”. В текста, поместен от хакерите на синодния сайт, се казва, че ударът е „в отговор на вандалското нападение над Джумая джамия в град Пловдив”. Цял ден администраторите на официалния сайт на Българска патрирашия не могат да отстранят посланието на хакерската група.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99hpd 

Разпространяване на статията: