Мобилно меню

4.975 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (40 Votes)

augustВ ранния следобед днес, вторник, 29 април 2014 г., в спешното отделение на болницата в Троян е починал архимандрит Августин, брат на Троянския манастир. Днес по обяд му е прилошало на автобусната спирка пред манастира и веднага с линейка бил откаран в болницата в близкия град Троян, но там скоропостижно се е преставил в Господа. Заедно с монаха до болницата са отишли и двама служители от обителта, съобщиха за Двери от манастира.

Архимандрит Августин е роден като Васил Кирилов Здравков в Благоевград на 26 април 1952 г. Завършил Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” на гара Черепиш и Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София. Става монах в Бачковския манастир през 1981 г., а след това е пратен от Св. Синод на БПЦ на специализация в Ленинградската (сега отново Санктпетербургска) духовна академия, където придобива кандидатска (сега докторска) степен по богословие. Връща се в Бачковския манастир, но по-късно е изпратен на послушание в Преображенския и в Дряновския манастир, докато на 20 април 1992 г. преминава на послушание в Троянската св. обител, където остана 22 години до смъртта си на днешния ден. Успоредно с послушанията си на манастирски брат архимандрит Августин изпълняваше и задълженията на енорийски свещеник в близките села край манастира, тъй като в Троянска духовна околия има голям недостиг на свещеници.

Архимандрит Августин стана много известен, за съжаление, през есента на 2013 г., когато един бивш брат на Троянския манастир, йеромонах Кирил (Георги Тодоров), го обвини в хомосексуални връзки, дори оповести прякора му „баба Гуси”. Макар и споделена от скандалния йеромонах пред личен приятел, тази информация скоро „изтече” по една телевизия, сетне и в социалните мрежи, а накрая беше шумно разгласена от всички медии, включително и от ефирни телевизии с национален обхват. Към всичко това се прибавиха и безскрупулни обвинения и дори заплахи за физическа разправа от двама братя свещеници от Сливен. Само преди две седмици архимандритът отново беше атакуван от журналисти и активисти на някаква партия и записът беше пуснат в ефирно предаване с национален обхват. Вероятно всичко това е сринало и без това разклатеното здраве на архимандрит Августин, коментираха клирици пред нашия сътрудник.

Опелото и погребението по последни данни ще се проведат утре на 30 април 2014 г. от 14 ч. в Троянския манастир. Там на 1 май предстои приемане-предаване на игуменството между епископите Браницки Григорий и Велички Сионий.

Бог да прости архимандрит Августин, а нас да помилва за нашите лични грехове!

Една от последните снимки на архим. Августин, направена преди две седмици, по време на акция на журналисти и националисти „защитници на християнския морал”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99w3p 

Разпространяване на статията: