Мобилно меню

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

DSCN8508На Томина неделя Видинският митр. Дометиан възведе в архимандритско достойнство йеромонах Христодул от Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча”, съобщава Видинска митрополия. Неделната литургия бе отслужена от игумена на манастира Велички еп. Сионий в съслужение с архимандрит Поликарп. Митрополит Дометиан взе молитвено участие в службата. След богослужението той връчи отличителните знаци на архимандритското достойнство на йеромонах Христодул. Митрополитът пожела на новия архимандрит да подкрепя с молитва и утешително слово многобройните поклонници в обителта, чийто брой нарасна много след обновяването на манастира и откриването на зазиданата икона на Божията майка.

Досегашният игумен на Лопушанския манастир, епископ Сионий, по решение на Св. Синод поема от 1 май задълженията си като игумен на ставропигиалния Троянски манастир. Той обаче ще остане по съвместителство игумен и на Лопушанския манастир, до завършване на проектите по неговото обновяване, с които се е ангажирал.

Според църковната традиция архимандрити се наричат игумените на манастирите, в качеството им на предстоятели на „духовната кошара (мандра)”, както образно са се наричали православните манастири в миналото. Затова офикията се дава само на монаси. В ново време връзката между манастира и офикията на архимандрита се губи и днес повечето архимандрити са „градски”, без връзка с конкретен манастир, който да обгрижват.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/999c4 

Разпространяване на статията: