Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Около 100 000 лв. са необходими за изграждане на подпорна стена край застрашения от свлачище манастир “Петър и Павел” до преславското село Златар, съобщи депутатът от НДСВ Светослав Спасов, който днес посети духовната обител.
Свлачището до 80-годишния манастир се активизира преди три седмици и земята край параклиса пропадна на един метър дълбочина. Заради продължаващите свлачищни процеси вече са застрашени основите на църквата.

Трите монахини в манастира, сред които е и майката на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил сестра Ирина, продължават да влизат в опасния параклис, където се отслужват литургиите. "Във Велики пости сме и имаме много служби, а литургии не могат да се четат в стая", каза игуменката на манастира Ксения.

Свлачището е засегнало и основната сграда на манастира, където са килиите на монахините. Сградата, както и строената преди 25 години подпорна стена, са започнали да се пропукват. Монахините са информирали за опасността Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и кмета на Велики Преслав Рачо Кожухаров, а днес поискаха помощ и от шуменския депутат Светослав Спасов.

Народният представител каза, че ще поиска лична среща с министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем и ще настоява да се осигурят средства за спасяването на златарския манастир. Не трябва да допускаме да се разруши един духовен храм, заяви Светослав Спасов.

Той дари лични средства на манастира и на монахините, които имат нужда от лекарства. Депутатът пое ангажимента утре да изпрати в манастира мобилен телефон, тъй като старият телефон на монахините се развалил преди няколко дни, а мобилните комуникации са единствената им връзка с външния свят.

Агенция Фокус

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33q9p 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]