Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (28 Votes)

92835373 oИнициативен комитет „За защита правата на християните” е изпратил писмо-призив до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ с искане висшето ръководство на БПЦ да вземе отношение и излезе със становище относно приетата на 4 февруари 2014 г. от Европейския парламент „Резолюция относно пътната карта на ЕС срещу хомофобията и дискриминацията въз основа на сексуалната ориентация и половата идентичност”. Инициативният комитет настоява Св. Синод да защити правата на християните, които са нарушени с приемането на този документ.

В призива се отбелязва, че „чрез манипулативно приравняване на хомосексуалната поведенческа наклонност на тези хора към тяхната личностната идентичност, резолюцията индиректно внушава, че лесбийките, гейовете и бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните (ЛГБТИ) лица са сексуално (гражданско) малцинство и обществото трябва да вземе всички мерки, за да гарантира техните права и свободи, а именно правото и свободата да предефинират пола, с който са родени!”

Авторите отбелязват, че приетата от Европеският парламент резолюция се разминава с разбиранията и мирогледа на християните, с нравствените ценности и устои на обществото, което неминуемо ще доведе до неговия морален разпад. В писмото са маркирани основни възражения на християните срещу приетия документ. Сред тях са:  

- Категорично възразяваме срещу влиянието на гей-доктрината върху политиката на Европейския парламент, говорейки за хората с хомосексуално влечение като за „сексуално малцинство”, „народ” и „общност”.

- Възразяваме срещу приравняването на хомосексуалността (която е психично състояние, предизвикано от външни на личността фактори и има морални измерения), с расата и етноса (които са наистина вродени и морално неутрални категории).

- Не приемаме, че извън естествените полове на мъж и жена могат да бъдат регламентирани като естествени и равни и някакви други полове на транссексуални и интерсексуални.

- Твърдим, че от научна и християнска гледна точка сексуалната ориентация, която е в противоречие с половата принадлежност, представлява объркване на половата идентичност и е психичен проблем, който в момента е класифициран в Международната класификация на болестите (МКБ-11) като Разстройство на половата идентичност. И е недопустимо това да се променя под политически натиск.

В призива си до Св. Синод от Инициативния комитет подчертават, че приетата резолюция дискриминира хетеросексуалното семейство, третирайки го като някаква „остаряла” форма.

В призива се поставя и въпросът за възпитанието на децата в семейството и в училище. Те възразяват срещу това „на родителските усилия в подкрепа на хетеросексуалното развитие на децата косвено да се гледа като на накърняване правата на хомосексуалните”.

Възразява се и „срещу демонстрирането на гей-културата, включително чрез гей-паради”, тъй като това „крие опасност много млади хора с нестабилна психика да бъдат привлечени към опасен за здравето и рискован начин на живот”.

В заключение авторите отбелязват, че противопоставянето на гей-доктрината от страна на християните не бива да се възприема като „подбуждане към омраза въз основа на сексуалната ориентация и половата идентичност”, а като „дълбока загриженост и тревога от либералната политика за насърчаване на противоестественото хомосексуално поведение, което води обществото към саморазрушаване”.

Към призива на Инициативния комитет има и приложение, в което се разглеждат основни части от резолюцията на Европейския парламент, както и тяхната несъвместимост с християнския морал и разбиране на света и човека.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9a43r 

Разпространяване на статията: