Мобилно меню

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)

ruseСлед близо година закъснение Св. Синод насрочи дата за провеждане на митрополитски избор в Русенска епархия. Както е известно, Русенският митрополит Неофит беше избран на 24 февруари 2013 г. за Български патриарх и Софийски митрополит, но досега той беше и временно управляващ Русенска епархия. Уставът предвижда избори в овакантена епархия да се провеждат в рамките на три месеца от освобождаването на катедрата. Сега патриарх Неофит освободи епархията и предстои избор на нов Русенски митрополит. Новият временно управляващ, който се назначава за провеждането на избора, е Доростолският митрополит Амвросий. Той бе временноуправляващ и на Варненска и Великопреславска епархия и организира провеждането на изборите там.

На днешното си заседание Св. Синод определи датата на митрополитския избор – 16 март, Неделя на св. Григорий Палама. Тогава ще се изберат двамата предпочитани от епархийския клир и народ кандидати изсред девет епископа, които Синодът е дал на управляващия митрополит като списък за провеждане на избора. Съответно каноничният избор трябва да стане (при положение, че няма възражения срещу редовността на избора) на 23 март, Неделя кръстопоклонна. Ако се действа без забавяне, новият Русенски митрополит ще може да отслужи първата си св. Литургия в средището на епархията на Благовещение, 25 март.

От списъка на кандидатите за Русенски митрополит са изключени Левкийски Павел, срещу когото има съдебно прозводство, Агатоникийски Борис и Проватски Игнатий, които бяха отстранени от листата и за Неврокопска епархия. Според синодни източници вече се очаквало да започне наказателно производство срещу двамата станали широко известни епископи. Адрианополският еп. Евлогий също е оставен извън списъка, тъй като той бе заявявял отвод в по-предишни избори, но по настояване на Пловдивския митр. Николай Синодът го изключи от листата не само за конкретния избор, но и „за вечни времена” го лиши от възможността да се кандидатира за митрополит.

Така списъкът включва само имената: Крупнишки Инокентий, Месемврийски Яков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприан, Браницки Григорий и Главиницки Йоан. От тях досега само епископ Яков беше включен в бюлетината с двама кандидати за каноничен избор в Западно- и Средноевропейска епархия, но по всеобщо мнение тогава изборът беше контролиран и Месемврийският епископ е бил включен в бюлетината в качеството му на „неизбираем от Св. Синод, твърдят църковници. Той сега е на покой в Бачковския манастир без никакви административни и богослужебни задължения, както е и Главиницкият еп. Йоан.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9a8qu 

Разпространяване на статията: