Мобилно меню

4.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (26 Votes)

Serafim1 589Новоизбраният Неврокопски митрополит Серафим днес отслужи първата си св. Литургия в гр. Сандански. При въдворяването си, при гр. Симитли митрополитът се отби от пътя по долината на Струма и продължи за гр. Гоце Делчев през Разлог и Банско. На днешния ден, когато се празнуват закрилниците на богословското образование – св. Трима светители Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, както и св. български цар Петър, митрополитът спази традицията и отслужи първата си св. Литургия в санданската църква „Св. Георги.

Заедно с него служиха свещеници и дякони от града и духовната околия, както и от други градове на епархията. След литургията архиереят произнесе слово за празника, в което характерно наблегна и на следното: „Днес честваме единството на Църквата. Така че, ако един страда, страда цялото тяло на Църквата, ако един се радва – радостта да е обща. С тези думи той явно наблегна на непокорството на някои свещеници през последните години, които дори се опитаха заедно с външни елементи (сред които и протосингелът на временно управляващия митрополит) да осуетят митрополитските избори. Днес обаче всички заедно с радост посрещнаха митрополита, съслужиха с него и пред светия престол се помириха. Дори накрая известният с медийните си изяви о. Владко Тасков сърдечно приветства новия митрополит, което се възприе от присъстващите като знак за желание за единство и сътрудничество в името Христово.

По повод празника и на Неделното прицърковно училище, митрополитът освети също икона на св. благоверен цар Петър Български, нарисувана от учениците по иконопис от неделното училище. Това прицърковно училище към храм „Св. Георги, за което преди години беше построена и удобна сграда в църковния двор, носи името на св. цар Петър Български.

В края на литургията в храма дойдоха и представителите на местната власт, за да приветстват новия митрополит: председателят на Общинския съвет Атанас Стоянов, кметът на Община Сандански Андон Тотев и неговият заместник Младен Тимчев, кметове на населени места, съобщава сайтът Sandanski1.com.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/93r3q 

Разпространяване на статията: