Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

IMG 0295Деня на Тримата светители на Църквата – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст – православните богословски школи честват като свой празник. В Богословския факултет на СУ празникът започна със св. Литургия в академичния параклис „Св. Климент Охридски”, която оглави Западно- и Средноевропейският митр. Антоний. В съслужение с него бяха архим. Атанасий (Султанов), завеждащ българската църква в Атина, ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, свещ. Божидар Маринов, ефимерий в храма „Св. Иван Рилски” на Софийската духовна семинария, свещ. Даниил Ганев от храм „Успение Богородично”, свещ. Стефан Паликаров, доц. д-р дякон Иван Иванов и др.

В тържественото богослужение взеха участие деканът на Богословския факултет доц. Александър Омарчевски, който прочете Символа на вярата, сегашни и пенсионирани преподаватели, асистенти, докторанти, студенти, възпитаници на Богословския факултет, гости. Възторжена проповед за празника произнесе студентът от ІV курс Герасим Йорданов.

IMG 0291

Още едно вълнуващо събитие беляза празника на факултета. Днес академичният параклис получи в дар частица от мощите на раннохристиянската мъченица св. Цецилия († 230 г.). За това съобщи от амвона д. Иван Иванов, който предаде на декана г-н Омарчевски и специално дарителско писмо. Мощите са дарени на факултета от архиепископа на Монреале Микеле Пенизи, викарий на архиепископа на Палермо, Сицилия. Преди няколко седмици е бил подписан договор за сътрудничество между Богословския факултет на СУ и Богословския институт „Св. Лука” в Катания, Сицилия. По този повод в София са пристигнали архиепископ Микеле и директорът на института проф. Антонио де Мария. При визитата си у нас те донесли и частицата от мощите, която ще се съхранява в параклиса на Богословския факултет. Доц. Омарчевски изрази дълбоката си благодарност за този дар. „Това са първите мощи, които ще се съхраняват в академичния храм”, каза деканът. Той изрази надежда, че постепенно те ще стават повече. Свмчца Цецилия се почита като покровителка на певците и музикантите и според д. Иван Иванов академичният параклис е подходящо място за съхранение на нейните мощи у нас.

В края на св. Литургия митрополит Антоний честити на преподавателския състав и студентите празника и предаде поздравите на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод, по чиято поръка той днес оглави празничното богослужение. Архиереят пожела на студентите да бъдат стълб и крепило на вярата в Иисус Христос и опора на нашата църква, защото живеем във времена на сериозни изпитания. Да сме единни в Христа, също така призова митрополит Антоний и напомни на студентите, че те са бъдещето на БПЦ и заради това е необходимо да изучават и съхраняват вярата такава, каквато са ни я завещали св. отци.

От своя страна доц. Омарчевски благодари на владиката за радостта от общението в богослужението и за присъствието му в Богословския факултет.

По-късно в аулата на факултета беше изнесена лекция от преподавателя по Църковнославянски език и Старобългарска книжнина гл. ас. Димитър Димитров на тема „Празникът на светите Трима светители в славянската богослужебна традиция”.

Подписването на договора за сътрудничество между Богословския факултет на СУ и Богословския институт в Катания:

SANY0051

Иконата и мощите на св. Цецилия в параклиса на Богословския факултет:

IMG 0288IMG 0303


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/93rka 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]