Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)

44dБългарският патриарх Неофит отслужи св. Божествена литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и пожела „Божието благоволение и милост да бъдат с нас, с нашата страна и църква и през настъпващата година”. Заедно с Патриарха служиха митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф, епископите Константин Маркианополски, Наум Стобийски и Тихон Тивериополски, както и други клирици. 

Десетки ранобудни софиянци дойдоха в храма в деня, когато църквата ни чества Обрезание Господне и паметта на св. Василий Велики.
 
След това патриархът и останалите клирици, към които се присъединиха и председатели на столични храмове, отслужиха и молебен за новата година на Божията благост, по време на който се чете нарочна молитва за изпросване на Божия благослов за започващата година. Накрая Патриархът произнесе новогодишното си слово и каза: „Земният живот е начало на вечността и времето ни е дадено от Бога за духовно възрастване. Затова ние трябва да ценим всеки миг и да го живеем така, че да се приближаваме стъпка по стъпка към Бога и своята богоподобна същност”. По думите му, на съвременния човек му се струва, че само от него зависи, дали ще бъде щастлив или нещастен, здрав или болен, дали ще има успехи или не.
 
„Но непредубеденият поглед към историята, а и към историята на собствения ни живот може да ни убеди, че това не е така, че не всичко е в наша власт”, каза патриарх Неофит. Той призова да благодарим на Бога за всички Негови благодеяния – за радостите, за подкрепата, за утешенията, но да намираме сили и мъдрост да благодарим и за трудностите, които са неизбежни в живота на този свят, като не забравяме с каква щедра награда са били удостоени издържалите изпитанията, проявявайки велико търпение, пропито с вяра и надежда в Бога и Неговата милост. „Никой от нас не знае какво ще му донесе идната година. Но ние трябва да се уповаваме на всеблагата и съвършена Божия воля.
 
Като внимаваме в Божиите повеления, в учението на светата Църква и в гласа на собствената ни съвест, нека се молим на Бога по всяко време, да се надяваме на Неговата милост, защото Бог е наше прибежище и в Него се успокоява душата ни”, каза Негово Светейшество и цитира св. ап. Павел: „Докле имаме време, нека правим добро на всички”.
 
Патриархът поздрави всички българи с Новата 2014-та година и им пожела физическо и духовно здраве. „Божието благословение и милост да бъдат с нас, с нашата страна и църква и през настъпващата година”, пожела Патриарх Неофит.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9kh9p 

Разпространяване на статията: