Мобилно меню

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (39 Votes)

3762 300Поради някои неточности в църковното календарче, издание на Св. Синод на БПЦ-БП, в редакцията се получиха много запитвания, на повечето от които се отговори лично. Но за по-големия кръг наши читатели припомняме, че през Рождественските празници и до навечерието на Богоявление, т. е. от 25 декември до 4 януари включително (общо 11 дена), не се пости. Объркването произлиза от вероятно разместено указание в календарчето за 2013 г., където за четвъртък, 26 декември 2013 г., имаше излишното указание „блажи се”, което вероятно трябвало да стои за деня сряда, 25 декември с. г. За 2014 г. отново има подобно недоуточняване: посочено е за 3 януари 2014 г., петък, „блажи се”, но такова указание няма за 1 януари 2014 г., сряда. Това отново предизвиква объркване у мнозина от християните.

Денят 5 януари, наричан празник Водици, е постен, защото е подготовка за Богоявление. А самият празник Богоявление е непостен ден, в какъвто и седмичен ден да се падне, защото е един от най-големите Господски празници.

Трябва да се знае, че Църквата е установила периоди в годината, през които се разрешава да не се спазва еднодневният пост в сряда и петък. Обикновено това са седмиците преди многодневен пост или след него. Тези периоди са следните:

1. Вече споменатите дни от 25 декември до 4 януари.

2. Седмицата, започваща с Неделя на митаря и фарисея – две седмици преди Великия пост. 

3. Седмицата  преди Великия пост, която започва от понеделник след Месни заговезни и завършва с неделята на Сирни заговезни. През цялата седмица се разрешава ядене на яйца, риба и млечни продукти, но вече без месо.

4. Светлата седмица – след Великден.

5. Седмицата след Петдесетница и преди Петровия пост.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9khkr 

Разпространяване на статията: