Мобилно меню

4.0588235294118 1 1 1 1 1 Rating 4.06 (17 Votes)

DSCF0170С благословението на Видинския митрополит Дометиан, временно управляващ Неврокопска епархия, на 29 декември в гр. Сандански се проведе поредното Рождественско тържество. Проявата, замислена и осъществявана в памет на блаженопочиналия на 16 ноември 2013 г. Неврокопски митрополит Натанаил, започна от 16 ч. в храма „Св. вмчк Георги”. Откри я о. Георги Кумбаров, секретар на митрополията, и даде думата на професора по Нов Завет Иван Ж. Димитров, който говори за спасителното дело на Родилия се заради нас и нашето спасение Господ Иисус Христос. След това смесеният митрополитски хор за източноцърковно пеене „Йеромонах Неофит Рилски” под диригентството на известния протопсалт проф. Йоанис Папахронис изнесе своята програма, посветена на Христовото Рождество. Бяха изпети 16 песнопения от канона и утринната на предпразненството, както и на самото Рождество Христово. На присъстващите беше раздадена програмата на празничния концерт, в която са отпечатани новобългарските преводи на включените песнопения.

Концертът приключи с изпяване на „Вечная память” за митрополит Натанаил, след което о. Йордан Аврамов, председател на църковното настоятелство на храма, изрази благодарност към изпълнителите и изказа благопожелания към всички присъстващи за благодатна нова година.

DSCF0148Смесеният митрополитски хор беше основан преди десетина години от г-н Папахронис в седалището на митрополита, гр. Гоце Делчев, където музикоучителят, преподаващ светогорската певческа традиция, беше създал по молба и с благословението на Неврокопския митрополит Натанаил първата школа за източноцърковно пеене. Курсистите, повечето от които са без богословско и без друго музикално образование, постепенно формираха митрополитския хор и започнаха да изпълняват вечернята и утринната, както и светата литургия в храмовете, където служеше митрополитът. Добрият пример на пионерите в това прекрасно дело беше последван от дейни миряни в Петрич и после в Благоевград, където също функционират курсове на г-н Папахронис. Така хорът се разрастна и сега в него участват петдесетина жени и мъже, като съотношението е 2 части жени и 1 част мъже (формирано на изявено желание и постоянно усърдие). Обучението в курсовете е безплатно, както и участието в хора. Съответно и диригентът и музикоучител Йоанис Папахронис работи безплатно със съзнанието, че помага на Божието дело в Неврокопска епархия. За целта той изучи български език и свободно работи с църковнославянските текстове. Тази негова ангажираност за църковното дело беше по достойнство оценена и от временно управляващия епархията Видински митрополит Дометиан, известен с певческите си способности и голям ценител на източноцърковното пеене.

Професор Иван Желев изнесе беседа за Рождество Христово:

DSCF0138


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9k46x 

Разпространяване на статията: