Мобилно меню

3.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.33 (12 Votes)

На 29 декември, неделя след Рождество Христово, временно управляващият Неврокопска епархия Видински митр. Дометиан отслужи св. Литургия и в главния храм на гр. Сандански, посветен на св. вмчк Георги. С това той завърши кратката си обиколка по околийските центрове на епархията, като не успя да служи само в гр. Петрич.

Заедно с митрополита в Сандански служиха видинският протосингел на митрополита, архим. Антим, йером. Гавриил от Зографския манастир и свещенослужители от духовната околия, начело с председателя на храма свещ. Йордан Аврамов. Песнопенията изпълни смесеният митрополитски хор за източноцърковно пеене „Йером. Неофит Рилски” под ръководството на проф. Йоанис Папахронис. Заедно с тях пя и малък състав за източноцърковно пеене, ръководен от о. Владко Тасков.

На отпуста митр. Дометиан отправи отеческо слово към присъстващите миряни и клирици, сред които беше и архиерейският наместник о. Георги Делев, служил този ден в с. Илинденци. В словото си митрополитът изненадващо отдели специално внимание на някои тежнения сред местните клирици, които не допринасяли за мира и единението в духовната околия. Дори изтъкна, че думата „дявол” означавала „разделител, разединител”.

След литургията митр. Дометиан отпътува за своята епархия и обеща да дойде отново на 11 януари за митрополитските избори в гр. Гоце Делчев на 12 януари 2014 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9k4xh 

Разпространяване на статията: