Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (20 Votes)
IMG 2383Видинският митрополит Дометиан, който след смъртта на митрополит Натанаил (+16.11.2013 г.) беше определен от Св. Синод за временно управляващ Неврокопска епархия, едва на Бъдни вечер пристигна в тази епархия. Това стана след съответното решение на Синода за провеждане на изборите в овдовелия диоцез на 12 януари 2014 г. Митрополитът най-после е решил да отиде в досега дистанционно управляваната от него епархия и днес, Рождество Христово, е отслужил първата си литургия в храм „Св. Кирил и Методий” в гр. Гоце Делчев. След това е отслужил панихида в храма и трисагий на гроба във връзка с 40-ия ден от кончината на блаженопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил.

Утре митрополит Дометиан ще служи св. Литургия в благоевградската катедрала „Въведение Богородично”, а на Стефановден, 27 декември, ще служи в църквата „Св. Троица” в гр. Банско. Песнопенията навсякъде ще бъдат изпълнявани от смесения митрополитски хор за източноцърковно пеене „Йеромонах Неофит Рилски”, ръководен от проф. Йоанис Папахронис.

На 26 декември в гр. Банско ще се проведе и вторият от поредицата концерти на митрополитския хор, посветени на Рождество Христово. Преди концерта богословът-библеист проф. Иван Желев ще изнесе беседа на тема „Рождество Христово – въплъщение на Божията любов”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9k8uh 

Разпространяване на статията: