Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

 MG 4432Приветствено слово към новия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан от Епархийския съвет на Варненска митрополия

Чуден е Бог в Своите дела! С Вашия избор Той прояви всещедра милост към нас. Неизразима е благодарноста ни към Господ. След неочакваната тежка раздяла с митрополит Кирил ситуацията в нашата епархия беше подобна на трудното изпитание, което имаха праведните Захария и Елисавета, лишени дълго време от дете. Много изречени молитви и пролети сълзи, за да дойде радостта от родилото им се чедо. И когато събралите се роднини бяха убедени, какво име ще носи наследникът, дойде изненадата. По Божие откровение Захария написа на дъсчица: „Йоан му е името!” (Лука 1:63). Ето, че сега Светият Дух написа: „Името на вашия архипастир е Йоан”. Бог насочи стъпките Ви към Варненска и Великопреславска епархия, за да благовестите на Божия народ със словата на св. Йоан Кръстител: „Пригответе пътя на Господа, прави правете пътеките Му” (Мат. 3:3).

Господ Иисус Христос Ви изпрати сред нас с благите думи: „Паси Моите агънца” (Иоан 21:15). Ние вярваме, че във Вас ще открием добрия пастир, готов да положи душата си за овцете. Подобно на Спасителя идвате не да Ви служат, а да послужите.

Безспорно спрямо Вас има големи очаквания не само да продължите, но и да надградите делото на вашите достойни предщественици: строителството на храмове и тяхното благолепие; още по-обширна духовна просвета, за която жадува народът; в тези трудни и тежки времена с очи, обърнати към нуждаещите се, и засилване на социално-милосърдната дейност; духовно и материално обогатяване на епархията ни; грижовно и братско отношение към свещениците; с поглед към проблемите и воля за разрешавеното им; общуването между митрополита и свещениците да бъде както между Христос и апостолите, защото „по това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си” (Иоан 13:35). Във Вас виждаме Христовия образ. Убедени сме, че носите не само апостолското приемство, но и апостолския дух, служение и любов, та с бащинска обич и мъдрост да ни водите към „бъдещия град”, който всички търсим.

Уверяваме Ви в нашата синовна любов, почит и послушание. Ще бъдем заедно с Вас, подкрепяйки трудовете Ви. Заявяваме нашата добра воля в единство да бъдем съработници на Божията нива.

От името на Епархийския съвет, свещенството и народа на богодаруваната Ви Варненска и Великопреславска епархия изричаме от преизпълнени сърца: „Добре сте дошъл, Високопреосвещени Владико!”.

Тук е мястото да изразим синовната си благодарност към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и архиереите от Св. Синод за избора им именно Вие да бъдете наш архипастир.

Ваше Високопреосвещенство,

Позволете ми накрая да направя един паралел. Преди повече от век в нашата църква се случи едно съдбовно събитие, известно като българския Великден. Епархийските избори във Варна, лично Вашето избиране и канонично утвърждаване за Варненски и Великопреславски митрополит отварят нова страница в историята на Българската православна църква, на която с големи букви пише: НАДЕЖДА. Надежда за промяна на църковната ни действителност. И ако тогава беше Българският великден, то сега е началото на Българското рождество.

Това ни дава още по-голям повод да отправим взор към небето и с преизпълнени с любов и молитва уста да пеем: „На многая и благая лета, Високопреосвещенний Владико!”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9k8uf 

Разпространяване на статията: