Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (16 Votes)

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a87413a23bb45a4cf5a17f59c8f0293d96158Днес Пловдивският митрополит Николай отбеляза с 4-часова св. литургия в катедралния храм „Успение Богородично” своя имен ден. Той беше в съслужение с Великотърновския митр. Григорий и новоизбрания Западноевропейски митр. Антоноий. За празника му в Пловдив пристигнаха и епископите Сионий, Теодосий и Бачковският игумен еп. Борис.

На литургията присъстваха също политици и бизнесмени. Сред тях бяха кметът на Пловдив Иван Тотев, лидерът на БСП в града Георги Гергов, както и бившият областен управител на Пловдив от БСП Тодор Петков. Той беше награден с орден „Св. апостол Ерм” - първа степен за „заслуги и съдействие на светата Пловдивска епархийска църква”.

След службата митрополит Николай коментира в присъщия си патетичен стил някои от църковните скандали от последните седмици. И по-специално той отдели внимание на обвиненията срещу него, изказани от лидера на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев, че е заплашвал покойния Варненски митрополит със смърт. Той отхвърли всички обвинения, които замесват името му в престъпления против личността и живота на когото и да било. „Питам се, как е възможно изобщо някой да дава ухо на подобни твърдения”, каза владиката. Митр. Николай е категоричен, че няма да съди клеветниците, а ги оставя на Божия съд.

След това той емоционално сравни себе си с пророк Йона, като заяви, че „ако проблемът на Българската църква се казва митрополит Николай, то той трябва да бъде хвърлен в морето, за да утихне бурята”. Според него няма прегрешение, в което той да не е бил обвинен, откакто е станал митрополит.

Друга аналогия той потърси между своето поведение и св. Николай Мирликийски, който ударил плесница на Арий на Първия вселенски събор. Митрополит Николай каза: „Обвиниха ме, че съм удрял плесници на митрополити. Това не е вярно. Не съм в състояние да направя такова нещо. Но признавам, че доста често съм изговарял думи, които вероятно са звучали като плесници. Смятам, че това е задължение на митрополита: да обявява велегласно кое е истина и кое е лъжа, да казва кое е правилно и кое е неправилно”.

Той призова Св. Синод „да обсъди атаките срещу Църквата”. „Хулителите и клеветниците, които обвиняват църковните служители, трябва да докажат обвиненията си или да замълчат завинаги”, каза той.

Митрополит Николай заяви също, че е готов да си подаде оставката, ако патриархът или някой митрополит му я поиска.

Според него всички добри дела, които върши, се възприемат като PR. Той поиска прошка от присъстващите, че не е разяснил достатъчно добрите дела, които върши в епархията си и хората не са ги разбрали правилно.  


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9pf8w 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]