Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

Image 2463965 126Вчера в Св. Синод беше внесена подписка за касиране на изборите за Варненски митрополит, които се проведоха миналата неделя. Протестното писмо, адресирано до Българския патриарх Неофит и Св. Синод, беше подписано във варненските храмове само за три дена от 1300 християни. Към момента подписите вече са над 2000.

В писмото се казва, че християните във Варненска епархия не приемат избора от 17 ноември и настояват той да бъде касиран. "Смятаме, че изборът е опорочен и манипулиран. Протестираме срещу използване на Устава на БПЦ за налагане и узаконяване на задкулисни съглашения и договорки".

Те също така настояват еп. Борис да бъде изваден от списъка с "достойните да бъдат избирани" (достоизбираеми) епископи, защото "не е достоен да бъде пастир на Варненска и Великопреславска епархия и няма доверието на християните". Инициативният комитет „За чистота в Българската православна църква”, събрал подписите, отбелязва, че има подкрепата на 21 неправителствени организации от Варна и към тях продължават да се присъединяват и нови. 

Междувременно още една подписка срещу епископ Борис набира сила, този път в качеството му на игумен на Бачковския манистир. Тя започна в Асеновград и е инициирана от общественици, културни дейци и спортни деятели в града. В петицията, която вече е подписана от над 200 жители на Асеновград, се отбелязва, че Агатонийският епископ е уронил авторитета на Бачковската св. обител. "С арогантното си поведение и лошо управление той отдръпна туристите от манастира, от което страда и община Асеновград. Бачковският манастир вече не е онова, което беше", пишат авторите на петицията.

И по-конкретно в писмото се казва: "Ние, долуподписаните сдружения, неправителствени организации, културни, спортни дейци и граждани от Асеновград, по подобие на нашите сънародници от град Варна, поставяме пред Вас въпроса за личността и игуменството на епископ Борис, което беше белязано от десетки скандали. Годините, през които Бачковската света обител беше под властта на епископ Борис, доведоха до значително намаляване на потока на туристите, от което икономически страда районът около манастира, както и като цяло Община Асеновград. Уронва се престижът на БПЦ като институция, защото мълчанието на Св. Синод по въпроса се тълкува като мълчаливо съгласие със стореното до момента. Манастирът се превърна в синоним на забрани, лукс, разкош, ненормално високи такси за туристите, престъпно безхаберие към уникалните стенописи, сгради и икони на територията както на манастира, така и на Община Асеновград".

В същото време пък хората от Бачково се молят епископ Борис да оглави Варненска епархия, за да се отърват от него. "От хубаво ли бият камбаните на умряло във Варна”, пита дългогодишната готвачка на манастира Елка, цитирана от в. "24 часа". Тя е една от десетките служители, принудени да се махнат. “Едни бяха изгонени, други не издържаха. Това са библиотекари, дърводелци, елтехници, градинари, работници. Първата му работа беше да освободи счетоводителката, която знае всичко”.

“Дойде преди 9 г. и превърна манастира в затвор. Сега се оказа тесен за душата му. Предпочита Варна, защото там кипи живот. Тук какво? Най-много да го поканят в Асеновград на някой банкет. В Пловдив на такива прояви викат митрополит Николай", споделят пред "24 часа" други местни хора. Повечето от тях не смеят да говорят открито, защото не са сигурни, че игуменът ще се премести край морето и че няма да им се наложи да се сблъскат отново с тежкия му характер.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9puyf 

Разпространяване на статията: