Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)

60Проватският еп. Игнатий каза кой стои зад решението му да не се оттегля от изборите за Варненски митрополит.

"Чух се по телефона с един от свещенослужителите в синода. Дионисий разговаря с мен в присъствието на Патриарха. Беше до Патриарха, когато говорехме. И той ми каза, да не си подавам отвод, защото това не е по устав“, разкрива еп. Игнатий в интервю за Vlastta.com

Архим. Дионисий, началник на Богослужебния отдел в Св. Синод, е прочут с множество скандали (тук). Сред тях центално място заема архонтската афера. През годините той превърна в своя "запазена марка" злоупотребите с авторитета на висшия духовник, от чието благоволение зависи в настоящия момент.

Неотлъчна сянка на Доростолския митрополит Иларион, Дионисий компрометира възрастния владика в края на живота му, като го замеси в своите продажби на архонтски титли. Превърна Доростолска епархия в средище на рицари от съмнителни ордени, езотерични общества и архонти, мамейки всички, че действа от името на Доростолския владика. (За лъжливата статия уж от името на митр. Иларион в защита на архонтството вижте тук).

Същата тактика амбициозният клирик използва и със Западно- и Средноевропейския митр. Симеон след смъртта на дядо Иларион. За фалшивите документи, издадени от името на дядо Симеон, може да прочетете тук.

Сега Дионисий може да бъде видян неизменно зад гърба на патриарх Неофит. След като си позволи да докара цяла тумба "рицари" на интронизацията на патриарх Неофит, той вече необезпокояван говори от негово име и издава разпоредби от името на синода...

Така се стигна до обрата в решението на еп. Игнатий да се откаже от участие в изборитe. Авторите на варненския сценарий обаче не допуснаха това да се случи, като умело използваха неговата нестабилност и надежди за митрополитска корона. За манипулатор като началника на Богослужебния отдел това не е представлявало особена трудност.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9pwdr 

Разпространяване на статията: