Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

vavedenie bogorodichno panselinosПразникът Въведение Богородично, който отбелязваме на 21 ноември, се чества у нас като Ден на християнското семейство и православната младеж. На него, освен че си припомняме посвещаването на малката Мария на Бога и изпращането й в Йерусалимския храм, правим равносметка за ролята на семейството в живота на християните и за отговорността за възпитанието на подрастващото поколение.

В храмовете на всички епархии на БПЦ ще бъдат отслужени тържествени  богослужения, а по традиция на този ден се организират редица прояви, които бележат празника.

В София митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф ще отслужи св. литургия в параклиса "Св. Климент Охридски" на Богословския факултет на СУ. Вечерта от 18 ч. в салона на митрополията ще се проведе традиционната празнична вечер, на която ще присъстват Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, Знеполският епископ Йоан, духовници от епархията, много миряни. Тази година духовната беседа на тема „Християнското семейство и монашеството“ ще изнесе доц. д-р Павел Павлов, преподавател в БФ на СУ "Св. Климент Охридски". Водещ на празничния концерт ще бъде актьорът Георги Каркеланов. В програмата са включени изпълненията на различни хорове от епархията.

unnamedВъв Варна празникът ще започне със св. Литургия в катедралния храм „Успение Богородично“. След това Варненска митрополия със съдействието на Община Варна организира празнично шествие в подкрепа на християнското семейство. Шествието ще бъде водено от кмета на Община Варна г-н Иван Портних, духовници и други видни общественици.

2111 poster 48qВ проявата ще участват оркестърът на Военноморските сили, танцова школа Колеви, Детско-юношеска школа „Орфеони”, Общинският детски комплекс и следните училища: VII СОУ „Найден Геров”, СОУ „Св. Климент Охридски”, VIII СОУ „А. С. Пушкин”, ОУ „Черноризец Хръбър”, ОУ „Пенчо Славейков”, ОУ „Антон Страшимиров”, СОУ „Елин Пелин”, читалище „Отец Паисий”.

Във Видин празникът Въведение Богородично беше предшестван от редица концерти и беседи. На 19 ноември в залата на Народно читалище „Цвят – 1870” се състоя вечер, посветена на Въведение Богородично. По традиция Видинска митрополия и читалище „Цвят” във връзка с големия християнски празник организират съвместно празненство, което събира ученици, общественици и граждани от Видин, като ги сплотяват и приобщават към християнските ценности.

444887Тази година лектор във видинското читалище беше доц. Константин Нушев, преподавател в БФ на СУ. Той говори на тема: „Християнското семейство в съвременния свят“.

За 21 ноември на територията на Видинска епархия са предвидени редица мероприятия. Видинският митрополит Дометиан ще оглави св. Литургия в храм „Рождество Богородично“ в Берковица. По-късно в детския център на града ще се проведе беседа, а от 17 ч. се предвижда да се проведат беседа и тържествен концерт в I ОУ „Н. Първанов“ в гр. Лом.

Празничните събития ще продължат и на 22 ноември, когато от 11 ч. в младежкия дом на гр. Монтана ще се проведе духовна беседа, а от 13 ч. митрополит Дометиан ще се срещне с директорите на училищата в Монтана. Срещата се организира със съдействието на община Монтана и РИО – Монтана.

На 21 ноември благоевградският храм "Въведение Богородично" в кв. "Вароша" чества своя храмов празник. Св. Литургия там ще отслужи Мелнишкият епископ Серафим, викарий на вр. и. д. Неврокопски митрополит Видински Дометиан. От 16 ч. в зала № 5 на Община Благоевград ще се проведе среща-разговор на тема "Неврокопският митрополит Борис и възгледите му за възпитанието на подрастващите". В срещата ще вземат участие преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски", от Софийска духовна семинария "Св. Йоан Рилски", свещеници и миряни.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9pwpa 

Разпространяване на статията: