Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

 MG 1382Първият трисагий пред тялото на покойния Неврокопски митрополит Натанаил в съответното отделение на болницата, където той се лекуваше и почина, днес беше отслужен от Браницкия епископ Григорий. С благословението на Българския патриарх Неофит игуменът на Троянския манастир пръв от тримата духовни сина на митрополит Натанаил, които са епископи, отдаде молитвена почит към стареца си. Преди това в някои храмове на столицата свещениците също се помолиха по време на светата литургия за упокоение на душата на някогашния викарий на епархията и незабравим архиерей.

А по решение на Светейшия патриарх, съгласувано с членове на синода, на 17 ноември, неделя, в параклиса "Св. цар Борис" в сградата на Светия Синод на Българската православна църква ще бъде изложено тялото на покойния митрополит, член на синода, за поклонение от клира и миряните на столицата. Тялото ще бъде донесено в 11 ч., а ще го посрещнат епископите Стобийски  Наум, главен секретар на Св. Синод, и Знеполски Йоан, викарий на софийския митрополит. След това двамата епископи ще отслужат трисагий и ще последва четене на четириевангелието от клирици на Софийска епархия, по време на което ще имат възможност клирици, монашестващи и миряни да се простят с големия български архиерей - съвестта на Българската православна църква в последните две десетилетия.

В 18 ч. тялото ще бъде изнесено от синодния параклис и ще се пренесе в епархията съобразно плана за поклонение, опело и погребение, който ще изготви Епархийският съвет на Неврокопска епархия начело с предстоящия да бъде избран утре следобед временно управляващ епархията митрополит.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9p3yd 

Разпространяване на статията: