Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

132656 485887488113 4159492 o„Коледна звезда” не е обикновена благотворителна акция, която се провежда в периода около Рождество Христово. Проектът е събитие, което продължава години наред. Идеята не е да помогнеш веднъж, а да се ангажираш лично с този, който има нужда от помощ. Да се докоснеш до неговия свят, до живота му и да се съгласиш да станеш негов приятел.

В това е тайната на дългогодишния успех на начинанието: организаторите и доброволците от „Коледна звезда” участват в проект, който прави ангажираните в него приятели, съмишленици, помощници на страдащите не само за няколко седмици, не за година, а за дълго време. Проектът  обединява усилията на деца, младежи и доброволци от цялата страна, с различни интереси и способности, готови да творят добро и да помагат.

Всяка година към „Коледна звезда” се присъединяват нови участници от различни краища на страната. За дейностите през последните два месеца и за новите художници на картички разказва ръководителката на проекта Соня Спасова в сайта на „Коледна звезда”: „Тази година за първи път в инициативата участват младежи с умствени затруднения, които живеят в Защитено жилище „Савина” в столицата. Те са изключително мили и усмихнати хора. Имат и опит в творчеството – изработват красиви и стилни сувенири. Всеки може да ги разгледа и да си купи от тях на място в Защитеното жилище (адрес: гр. София, ул. „Царибродска” 33, за контакт: г-жа Искра Петрова, директор, тел. 0889 503 207). За хората с умствена изостаналост това не е хоби, а лечение, което се нарича „трудова терапия”. То им помага да формират ежедневни навици и да се адаптират в обкръжаващата ги среда. За участието си в „Коледна звезда” младежите от „Савина” ще подготвят ръчно изработени коледни картички, заедно с трудовия си терапевт г-жа Теменужка Танушева”.

През тази година към „Коледна звезда” за първи път се присъединяват и малчуганите от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Констанца Ляпчева” в гр. Долна баня. В институцията се отглеждат 25 деца на възраст от 6 до 16 год. Всяко от тях е с различна съдба. Те учат в местното училище, но нямат много приятели извън дома. Ето какво споделя за срещата с малчуганите една от участвалите доброволки, Дарина Врановска: „Днес участвах за първи път като доброволец в „Коледна Звезда”. Не знаех какво да очаквам, но вътрешно бях решена да опитам… Обявихме начало на рисуването, напълнихме чашите с вода и раздадохме водните боички и четките. Децата нямаха търпение. Казахме, че темата е коледни картички и че с тези картички ще се спечелят пари за тяхната лятна ваканция. Всички знаеха, че на Коледа вали сняг, правят се снежни човеци, има подаръци под елхата и идва дядо Коледа… Благодарна съм на Бог, че ме събра с тези прекрасни хора, и на всички, без които нямаше да може да се случи това. Благодаря и най-вече на децата за тяхната всеотдайност и фантазия. Пожелавам успех на „Коледна звезда” и надявам се да сме живи и здрави, за да нарисуваме с децата повече картички и да се обогатим всички с тези занимания”.

Към проекта тази година отново се присъединяват учениците от основно училище „Христо Ботев” в с. Беброво (Еленско). Те се включват в инициативата за първи път през ноември 2011 г., когато нарисуваха общо 86 картички, част от които изключително бързо бяха продадени в Германия с помощта на доброволци на Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен”. Тогава чрез своя труд учениците събраха общо 235 лв. и в края на учебната 2011/2012 г. техните учители им организираха еднодневна екскурзия. За по-голямата част от децата това беше първото пътуване извън тяхното село. Тази година учениците, насърчавани от своите учители, отново ще рисуват поздравителни коледни картички с акварелни бои. Децата отново са решени в края на учебната година със събраните средства да организират екскурзия и да посетят интересни за тях църковно-исторически забележителности.

По вече утвърдена традиция в „Коледна звезда” вземат участие и младежите от Социален учебно-професионален център „Княз Борис I” в София. Години наред талантливите тийнейджъри представят своите ръчно рисувани коледни картички – едни от най-красивите, истински коледни шедьоври! От младежите се очаква да изработят около сто картички. Освен неповторимите си поздравителни картички младежите от СУПЦ изработват и други красиви сувенири, с които участват в различни изложения.

133175 485886208113 7411224 oТворческият устрем на традиционните участници в „Коледна звезда” – децата от дома в с. Доганово, общ. Елин Пелин – беше спрян неочаквано от появилата се в дома шарка. От началото на ноември заниманията на доброволците там са преустановени заради обявената карантина. От началото на „Коледна звезда 2013 г.” там са се провели три занимания по рисуване на поздравителни картички. За това време децата и доброволците заедно успяха да създадат около 250 неповторими рождественски картички. Освен това те имаха възможност да поговорят за празника Рождество Христово, да играят на различни игри, а по-големите момчета от дома участваха в импровизиран футболен мач с някои от момчетата-доброволци. Със средствата от продадените картички ще бъде подпомогнато организирането на летни лагери за децата от институцията.

От пет години в проекта „Коледна звезда” се включват ученици от столични училища, които рисуват картички в полза на свои връстници в неравностойно положение. От средата на октомври т. г. ученици от столичните 73-о СОУ „Владислав Граматик”, 7-о СОУ „Св. Седмочисленици” и 20-о ОУ „Тодор Минков” рисуват коледни картички в подкрепа на деца без семейства. В това свое начинание учениците не са сами, а са насърчавани и подкрепяни от своите учители г-жа Анелия Сенгалевич, начален учител в 73-о СОУ „Владислав Граматик”, г-н Найден Станчев, старши учител по рисуване в 7-о СОУ „Св. Седмочисленици”, и г-жа Руска Тошева, учител по религия в 20-о ОУ „Тодор Минков”.

1401612 10200886882876228 1151704817 oЗаедно с тях картички рисуват и децата от ЧОУ „Св. София”. Те научават за „Коледна звезда” от своята учителка Мария Аверина, – дългогодишен доброволец в църковно-просветните занимания с децата от ДДЛРГ „П. Славейков”, организирани от Енорийски център на храм „Покров Богородичен”. Интересен е начинът, по който учениците от ЧОУ „Св. София” възприели идеята за рисуването на коледни картички в помощ на нуждаещите се деца – възприели я като голяма награда! Децата се отнасят към задачата изключително отговорно: те рисуват самостоятелно вкъщи, отделяйки от свободното си време, а след това предават на Мария Аверина всяка нарисувана картичка.

От началото на ноември т. г. ученици от Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” в Пловдив сами изявиха желание да се включат в „Коледна звезда”.

Така с всяка година все повече ученици стават съпричастни на делото на благотворителността и даряват време и усилия в помощ на свои връстници, живеещи в институции. Средствата от продадените коледни картички, рисувани от учениците, ще бъдат използвани за организирането на летни лагери и екскурзии за децата от ДДЛРГ „Констанца Ляпчева” в гр. Долна баня, ДДЛРГ в с. Доганово, ДДЛРГ „П.Славейков” в гр. София.

В средата на м. ноември коледните картички вече ще са готови. След това започва кампанията по тяхното разпространение и продажба, за да могат поздравленията да достигнат до своите адресати до празника Рождество Христово.

Началото на разпространението на картичките се слага със специална изложба-базар, озаглавена „Стани приятел”, която тази година ще се проведе на 20 ноември от 14 ч. в Представителството на Европейската комисия в България на ул. „Раковски” № 124 в София.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xcyau 

Разпространяване на статията: