Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

1-ivan-r5Утре празнуваме паметта на всебългарския покровител преподобни Йоан/Иван Рилски. В неговата обител ще се съберат хиляди богомолци да потърсят там и пред неговите мощи небесното му ходатайство пред Бога за себе си и за своите близки.

Местата за пренощуване в манастира, както и в така известната „туристическа спалня” над манастира и в хотел „Царев връх” отдавна са заети. Затова от манастирското братство препоръчват да се търсят други възможности за преспиване в близки селища или да се дойде направо сутринта за светата литургия, която ще започне в 9:30 ч., за да могат да пристигнат поклонниците, които сутринта ще се отправят към Рилската обител.

Тази вечер там ще се отслужи всенощно бдение. И този път български митрополити няма да уважат празника. Ще служат само Рилският игумен Адрианополски еп. Евлогий и игуменът на Троянския манастир, Браницки еп. Григорий. На дясната певница ще пеят български певци, а на лявата – гръцки от гр. Кавала.

В Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски”, която ще отбележи тази година 110-годишнината от откриването си, вечернята ще отслужи Пловдивският митрополит Николай, а утре се очаква да присъства и служи сам Българският патриарх Неофит. След литургията в храма, посветен на св. Иван Рилски, ще се проведе тържество в салона на семинарията.

Край София храмов празник ще отбележи и Германският манастир „Св. Иван Рилски”. Там тази вечер ще се отслужи всенощно бдение и след това света литургия. Възможностите за пренощуване са много ограничени, съобщават от обителта.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xc9k9 

Разпространяване на статията: