Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

13Депутатите дискутираха в четвъртък дали да бъдат освободени от данък сгради и такса смет религиозните храмове. Предложението е включено в промени в Закона за местните данъци и такси, внесен от Министерския съвет, които Народното събрание обсъди в четвъртък на първо четене.

Предлага се освобождаване от данък върху недвижимите имоти и от данък при придобиване на имущества, както и от такса за битови отпадъци на специфична категория недвижими имоти – храмове, молитвени домове и манастири, които се ползват за извършване на богослужение и са собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната.

От ГЕРБ посочиха, че се нарушават правата на общините. Любен Татарски попита по каква причина ще освобождаваме черквите, а няма да освобождаваме училища и болници. Нима там не се генерират отпадъци, поинтересува се той. Откъде накъде ще лишаваме общините от събирането на средства за услуги, които са извършили, попита той.

Камен Костадинов от ДПС посочи, че законопроектът не е удар срещу общините, а плах опит да подкрепим вероизповеданията. Лютви Местан допълни, че предложеното е добър повод парламентарните групи в 42-то НС да се издигнат над партийните си страсти и да подкрепят идея, която е не само справедлива, но и ще отразява отношението на законодателния орган към вероизповеданията. Той посочи като пример храма „Св. Александър Невски”, където ще трябва да се плащат милиони левове за такса смет, изчисляваща се на база на данъчната оценка, която е огромна за тази сграда. Той посочи, че от разговор със Св. Синод е разбрал, че всички парламентарни групи са поели ангажимент за такава промяна. „Нека днес с гласуването си изпълним този ангажимент”, каза той.

В реплика към Местан Любен Татарски заяви, че се правят договорки зад гърба на законодателя. Петър Мутафчиев от БСП призова политическите битки да не се пренасят в храма. Според него няма ощетяване на общините, защото над 90 на сто от тях са освободили храмовете от такса смет. Като български гражданин съм склонен да платя повече, но да знам, че е направена една справедливост за вероизповеданията, добави социалистът.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xcxru 

Разпространяване на статията: