Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

 w 48255292f260b3e3b29424c80dce2a12Днес и утре в Поморийския манастир „Св. Георги” като гости на Сливенския митрополит Йоаникий се събират семинаристи, завършили Софийската (тогава обединена с Пловдивската) духовна семинария на гара Черепиш, Врачанско, преди 50 години – през 1963 г. Това е и първият випуск, който след преместването (или по-точно –заточаването) на семинарията от София в Черепиш се обучава по 6-годишната програма; съответно семинаристите учеха (поне) 13 години до получаване на диплома за средно образование. От 1958 г. те започнаха отново да изучават и предметите Математика, Физика, Химия и пр., макар това да не им даваше право да учат по-нататък във висшите училища на страната освен в Духовната академия.

Сред тези юбиляри са проф. Георги Попов, известен славист, доц. Димитър Димитров, диригент на хора на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и преподавател по Църковна музика, Вълкан Янев, секретар на Сливенска митрополия, иконом Васил Тодоров от София, д-р Христо Минков от София и мн. др. За съжаление вече никой от техните учители не е сред живите, както и някои от съвипускниците на днешните юбиляри, но да се надяваме, че всички те са сред вечно живите.

Сам митрополит Йоаникий (Иван Георгиев Неделчев) е бил в последния клас, когато днешните празнуващи 50-годишнината от завършването си са постъпили в първи клас.

Нека пожелаем на празнуващите здраве и още дълги години да се радват на плодовете от своите трудове в различни области на живота. За много години, големи момчета! 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xyrfw 

Разпространяване на статията: