Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

podkrepa-za-manastir-sv-vmchk-georgi-gr-hadzhidimovoВ Хаджидимовския манастир „Свети великомъченик Георги”, недалече от град Гоце Делчев, от 19 до 22 септември 2013 г. се провежда Шестата международна среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове. Основната тема, по която се четат доклади и проведат дискусии, е: „Практическо противодействие на тоталитарните секти и гибелни култове - пастирски, социални и правни аспекти“.

Откриването на тази конференция се състоя с любезното съдействие на Община Гоце Делчев в Културния дом на града на 19 септември от 19 часа. След кратък молебен, оглавен от представителя на Цариградската патриаршия, архиепископа на остров Крит и митрополит на Ираклио Ириней, официални приветствия отправиха домакинът на проявата, Неврокопският митрополит Натанаил, архиепископ Ириней, координаторът на инициативата, Карпасийски епископ Христофор от о. Кипър, и председателят на парламентарната комисия по вероизповеданията, народният представител Пламен Славов. После гостите бяха поздравени с кратка концертна програма от църковна и от народна музика. Входът беше свободен и можаха да присъстват много граждани на града.

Днес, 20 септември, срещата продължи по същество с четене на основните доклади и обсъждания на поставените проблеми. В тази значима проява участват около 90 души - представители на почти всички православни църкви и съответно от страните: Албания, Беларус, България, Гърция, Египет, Израел, Кипър, Ливан, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна. Това са архиереи, други клирици и миряни-специалисти, мъже и жени, които изследват тези проблеми в нашето съвремие и дават своя принос за тяхното преодоляване. От българска страна в конференцията участват представители на няколко епархии (по азбучен ред: Видинска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Русенска, Сливенска, Софийска, Старозагорска), както и на Центъра за проучване на нови религиозни движения.

Конференцията ще завърши на 22 септември 2013 г. със съборна света литургия в храма „Успение Богородично” на гр. Гоце Делчев.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xyu66 

Разпространяване на статията: