Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

Dometian 33Вчера общинският съвет на Берковица гласува номинираните за "Почетен гражданин на град Берковица и Общината" и за наградата на ОбС - почетен знак "За граждански принос". Първи от петимата в списъка на кандидатите беше Видинският митрополит Дометиан, номиниран от известния в Берковица 85-годишен историк Милан Миланов (Революцията). След тайното гласуване на общинските съветници вчера нито един от номинираните не беше одобрен за почетен гражданин. При преборояването на бюлетините е станало ясно, че митрополит Дометиан е получил най-много гласове – 13, но все пак недостатъчни за получаването на титлата. Според предно решение на Общинския съвет са необходими две трети от гласовете на съветниците.

Мотивите Видинският владика да не стане почетен гражданин на Берковица са два: че е осветлен като агент на Държавна сигурност и че преди години не се е противопоставил на преместването на Клисурския манастир в административно отношение от община Берковица към община Вършец.

Влияние върху гласуването са оказали и други местни страсти и проблеми от близкото минало. Сред тях е покровителственото отношение на митрополита към о. Евгени Георгиев от същия град, който въртеше бизнес със светена вода и беше общински съветник въпреки изричната забрана свещеници да участват в политическия живот (тук).

Чрез отрицателния вот общинските съветници са решили да дадат знак на епархийския си архиерей, че не са доволни от управленските му методи.

В същото време митрополит Дометиан е почетен гражданин на три от по-големите градове в епархията си: Видин, Кула и Лом.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xfhf4 

Разпространяване на статията: