Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

ovchnap-copy1Древни надписи от амвон, открит в раннохристиянска базилика на Перперикон, успя да разчете д-р Николай Шаренков от СУ „Св. Климент Охридски“, обяви археологът Николай Овчаров. Той попаднал на находката през 2005 г. при разкопките на църква от края на четвърти век, в която се предполага, че е служил кръстителят на тракийското племе Беси Никита Ремесиански.

Първата група от надписи се оказали имената на 12 апостоли и евангелисти. Във втората била изписана на гръцки език молитвата, използвана и доднес от православните – „Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилуй ни“.

Според Овчаров надписът е от края на четвърти век и е най-старият надпис на молитвата, откриван по нашите земи. Във втората група надписи фигурирало и името на мъченика Порфирий, което кара специалистите да смятат, че може би в базиликата на Перперикон са били съхранявани негови мощи. Св. Порфирий е сподвижник на Онисифор, който е ученик на апостол Павел.

При разчитането на надписите станало ясно, че в опашката на пауна, издълбан на амвона, има човешка фигура и гръцките букви Алфа и Омега, което показвало, че става въпрос за изображение на Христос – едно от най-старите на Балканите.

Снимки: buditel.wordpress.com


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xfuch 

Разпространяване на статията: