Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

001IMG 2134Във Варна днес архиереи, свещеници, дякони, монаси и многобройни миряни поменаха в молитва новопреставилия се преди 40 дена Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

Рано сутринта роднините на митрополита заедно със свещеници направиха обичайното равнение на гроба му в митрополитската алея на градските гробища. Същевременно в катедралния храм "Успение Богородично" света литургия отслужиха временно изпълняващият длъжността митрополит във Варна, Доростолският митрополит Амвросий, Старозагорският митрополит Галактион и Стобийският епископ Наум, главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, родом варненец, заедно с още десетина клирици.

По време на причастяването на клириците митрополит Амвросий произнесе проповед, в която с голяма почит към покойния митр. Кирил очерта неговата личност и жизнен път, като накрая с отечески утешителни слова се обърна към варненския клир и народ да го помнят и да следват заветите му. Митр. Амвросий подчерта, че смъртта на владиката е ненавременна и той беше взет от нас в апогея на силите си. Доростолският митрополит каза, че Бог прибира при Себе Си хората, когато те са готови за царството небесно, но нашите критерии за тази готовност и Божиите не винаги съвпадат. В словото си архиереят отбеляза, че след смъртта си човек има два живота: единият е горе, при Бога, а другият е тук, на земята. Той подчерта, че митрополит Кирил ще продължи да живее в паметта на своите духовни чеда, в делата, които е извършил за своята епархия и Църквата. В заключение проповедникът призова духовните чада на митрополит Кирил да не забравят своя духовен отец и да разказват за него и на потомците си.

На богослуженията присъстваха досегашните епархийски съветници и новоизбраните, служители от митрополитската канцелария, представители на обществеността, висши военни.

След литургията тримата архиереи с около 30 клирици отслужиха панихида в храма и се помолиха за упокоение на душата на доскорошния варненски архиерей, който в продължение на близо четвърт век ръководеше духовните дела на голямата епархия.

По-късно еп. Наум оглави трисагий на гроба на митр. Кирил, в който участваха няколко клирика и десетки миряни. Заупокойна молитва отправи и пристигналият малко по-късно Деволски епископ Теодосий, който изтъкна, че е познавал от дете митрополит Кирил и е следял с братски чувства духовния му път.

Както в храма, така и на гроба присъства родната майка на митрополита монахиня Ирина, която с мъдростта на своите библейски години приемаше съболезнованията на присъстващите.

Засега във Варна все още не се готвят за избор на нов митрополит. Поради лятното време и късното заседание на Св. Синод - едва в края на месец септември - се очаква процедурата по избор на митрополит да започне най-рано в последните дни на септември. Съответно приключването й може да се очаква едва в края на октомври, а при някои други процедурни подходи на Св. Синод има вероятност всичко да се проточи до месец ноември.

Старозагорският митрополит Галактион по време на св. Литургия:

01IMG 2132

Митрополит Кирил беше взет от нас в апогея на силите си, каза митр. Амвросий:

01IMG 214601IMG 2150

На отпуста на литургията:

01IMG 2154

Вечна памет за дядо Кирил:

01IMG 2159

Свещеници от Варна и епархията взеха участие в панихидата в катедралния храм:

01IMG 2160

Атонската икона на св. Богородица, която Варна получи в дар преди няколко месеца:

01IMG 2142

Епископ Теодосий, който пристигна по-късно, също отслужи трисагий за своя събрат:

01IMG 2180

Еп. Теодосий разговаря с майката на митр. Кирил:

01IMG 2183

Гробът на дядо Кирил на митрополитската алея:

01IMG 2184


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xf3u6 

Разпространяване на статията: