Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Picture1bНа Успение Богородично Българският патриарх Неофит отслужи празничната литургия в Троянския манастир. „Българският народ свято тачи този празник и знае, че Света Богородица е негова небесна покровителка. Трите ставропигиални манастири са посветени на нея. Всички, които са почувствали нейната небесна помощ, винаги прекрачват прага на тази свята обител и на другите, посветени на нея, знаейки, че тя е небесна покровителка на всеки един от нас, вярващите християни, и на българския народ”, обърна се Негово Светейшество към хилядите миряни, дошли да почетат храмовия празник на обителта.

"Да желаем обединението на народа и да работим за него, честит празник!", добави патриархът, цитиран от БГНЕС.

От ранни зори Троянският манастир и пътят Picture1cкъм него бяха пълни с хиляди вярващи, дошли да почетат празника на Божията майка. За празника в обителта дойде и премиерът Пламен Орешарски, който се включи в литията с чудотворната икона на света Богородица.

Богослужението в манастира започна рано сутринта в 6.30 ч. с празнична полунощница, по време на която се изнесе Богородичната плащаница. В края на литургията чудотворната икона „Пресвета Богородица - Троеручица” беше свалена от проскинитария и с нея бе извършено традиционното литийно шествие.

Междувременно от правителствения пресцентър съобщиха, че по време на посещението си в Троянския манастир премиерът ще има среща с патриарх Неофит. Пламен Орешарски каза, че вероятно с патриарха няма да обсъждат предложенията за промени в Закона за вероизповеданията, чието приемане бе отложено от депутатите неотдавна. Според премиера, той просто е откликнал на поканата на патриарха да присъства на празника в Троянския манастир: ''Това е един от най-големите християнски празници и много се радвам, че патриархът ме покани и използвам повода да присъствам на празника, а и да поговорим с него'', посочи той.

Троянският манастир е един от трите ставропигиални манастири в Българската църква, което означава, че е подчинен директно на св. синод, а не на местния епархийски архиерей. Освен него такъв статут имат Рилският и Бачковският манастир. В Троянския манастир бе погребан и блаженопочиналият Български патриарх Максим. Няколко дни преди празника на св. Богородица патриарх Неофит отслужи трисагий за упокоението на душата на неговия предшественик.

Снимки: БГНЕС

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xfkxh 

Разпространяване на статията: