Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Hlias profitis_1

На 20 юли Църквата отбелязва паметта на св. пророк Илия, почитан като един от най-големите старозаветни пророци. Той е живял през 9 век преди Рождество Христово при управлението на цар Ахав. „Илия“ означава крепост и той наистина доказал, че е „крепост на вярата“ в истинския Бог. Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето. Според библейското предание само той и св. пророк Енох не са познали смъртта. Двамата пророци обаче няма да избегнат общата човешка участ и според църковното предание ще бъдат върнати на земята в последните дни на човешката история, по времето на антихриста, когато ще проповядват истината и ще бъдат убити. Затова Църквата го нарича „пророк и предсказател на великите Божии дела“, „ангел в плът“ и „предтеча на Второто Христово пришествие“.

Единствен Бог знае каква тайнствена мисия е предопределил за безсмъртника Илия. Тя ще се прояви в края на времената, както Сам Господ е предсказал: „Илия първом ще дойде и ще уреди всичко“ (Мат. 17:11).

От всички старозаветни Божии угодници единствено на св. пророк Илия са посветени безброй православни храмове. В София освен кварталната църква в Княжево, в кв. „Дървеница“ има манастир „Св. пророк Илия“, които днес празнуват храмовия си празник.

Други манастири у нас, които са посветени на св. пророк Илия, са Струпешкият (Тържишки) манастир недалеч от гара Роман, Плаковският манастир край Велико Търново, Горнобрезнишки манастир край Кресна (с неизяснен статут) и др. В софийския квартал с. Бистрица манастирът „Св. Петка“ също празнува на днешния ден втория си празник.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xr9kc 

Разпространяване на статията: