Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

Norske nobelinstiutt 1Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир за 2013 година. Предложението е на депутата Лъчезар Тошев, зам.-ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в ПАСЕ. Поводът е юбилейната 70-а годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Главният мотив на депутата е да се популяризира историята около спасяването на нашите евреи от Холокоста. Според Тошев участието на БПЦ в спасителната акция е световен прецедент и е достойно за отличие, споделя той пред в. „Стандарт“.  По думите му Българската църква е единствената верска организация, която териториално е под контрола на Хитлер, но му се опълчва и заявява открито своята позиция. Църквата ни се е обявила и срещу прилагането на закони, които предвиждали дискриминация на евреите. Самото предложение пък е прецедент, тъй като досега БПЦ е единствената религиозна институция, която е получила номинация за високото отличие.

Кръгът на хората, които имат право да предлагат номинации за Нобелова награда за мир е доста широк. В него влизат: членовете на парламента и правителството на една държава, както и членовете на Интерпарламентарния съюз; университетски преподаватели по история, социални науки, философия, право и богословие; членовете на Международния арбитражен съд в Хага, на Института за международно право; действащите и бившите членове на Нобеловия комитет, както и съветниците на Нобеловия институт, носители на Нобеловата награда за мир и други.
Последните години са рекордни по брой на номинациите за наградата за мир. Първият рекорд е от 2009 г. с 205 номинирани, но той е подобрен през 2010 г. с 237 номинирани; следващата 2011 година бележи нов рекорд с  241 номинирани. А през тази година номинациите са още повече – 259.

За разлика от другите Нобелови награди, които могат да се дават за постижения отпреди 20 или 30 години, Нобеловата награда за мир, се дава за събития от съвсем близкото минало или които биха насърчили бъдещи постижения. Предложението на Лъчезар Тошев пък препраща към събития със 70-годишна давност, но според самия депутат, важното в случай е да се заговори за примера, даден от тогавашните български духовници.

На снимката: Нобеловият институт в Осло, Норвегия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x96a3 

Разпространяване на статията: