Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

PC120469Сред въпросите, с които ще се занимаят синодалните архиереи на подновените заседания през следващата седмица, ще е и покайното писмо на Инокентий, с което той се надява да бъде приет в каноничната църква с титлата Крупнишки епископ.

Връщането му няма да стане само на основата на писмото, стана ясно от изказване по БНР на Варнеския и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Св. Синод. Той заяви, че трябва да бъде спазен църковният ред за приемане на покаял се разколник, „защото има още неща, които той трябва да декларира, добави наместник-председателят на Св. Синод.

Митрополит Кирил каза, че 15 свещеници от Софийска епархия са заявили, че искат да се върнат към БПЦ, има желаещи и от другите епрахии, но техните писма ще бъдат разгледани от съответните епархийски съвети, а не от Св. Синод.

„Някои предлагаха, когато се избере новият патриарх, той да призове към единство. Аз настоях, че сега е моментът, за да се види, че църквата сама трябва да си помогне заедно с християните. Ние сами ако не се обединим, кой тогава ще ни обедини”, коментира за Дарик ситуацията с връщането на разколниците митрополит Кирил.

В същото време главният секретар на така наречения алтернативен синод свещеник Йордан Лесов заяви, че много от събратята му нямат намерение да последват своя лидер обратно в БПЦ. Според о. Йордан от 1992 г. те са се заели да следват тази кауза и сега няма да я предадат. Не смятам, че покаянието ще обезсмисли идеята и ще демотивира събратята ни да продължат това, което сме се зарекли да сторим в Българската православна църква, каза той без да поясни, каква е точно каузата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/axayh 

Разпространяване на статията: