Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

ac"Хипотезата, че откритото в Созопол миро е на св. Николай Чудотворец, е все още работна". Това каза за Радио „Фокус” - Бургас археологът Димитър Недев.

"Проучвания в зоната на олтарните части на двете църкви, под настилката, в средата по оста на абсидата на ранна църква, която се датира от края на 6 - началото на 7 век, където е стоял светият олтар, се откри малък зид, градеж, който формира едно пространство с ниша, в която е поставено керамично гърне, наподобяващо ампула, с капаче. Това място го изследваме от няколко дни и в късния следобед вчера попаднахме на находката, която би могла да се интерпретира като ампула, която съдържа малки костици или миро на светец, с който бихме могли да свържем името на църквата”, обясни той.

„Хипотезата, че това е миро на св. Николай Чудотворец, е все още работна. Не можем да се произнесем категорично, без да са направени съответните химически и спектрални анализи на съдържанието на ампулата. Това, което можем да твърдим категорично, въз основа на ситуирането на находката и изследването на археологическата среда, е, че става въпрос за нещо, свързано със светеца, на който е посветена тази църква, става въпрос за мощи или производни на тях субстанции. По хронология находката до голяма степен съответства на това, когато откриха мощите на св. Йоан на остров "Св. Иван". Вижда се, че Созопол освен един от първите християнски центрове на територията на Тракия в Средновековието и особено в Късната античност е играл важна роля в разпространението на християнския култ. Няколко църкви в последните две-три години се проучват с много интересни резултати, които трябва да се анализират”, допълни археологът.

„В следващите няколко дни предстои съдържанието на тази керамична ампула да бъде изпратено в София, където в централната лаборатория на Националния исторически музей и, ако е необходимо в чужбина, ще бъдат направени съответните изследвания, за да можем категорично да потвърдим едно или друго твърдение. Засега няма интервенция по отношение на съдържанието на ампулата, тъй като тя беше поставена в стерилна среда, за да могат да бъдат направени по-прецизни изследвания. Съдържанието на ампулата видимо не може да се определи. Има нещо подобно на костици, има изтляла субстанция, която е прахообразна, може дори да е пръст. Това могат да го докажат само съответните анализи”, каза още той. Най-ранно в неделя се очаква ампулата да замине за столицата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kauy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]