Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (21 Votes)

DCВ близките месеци ще станат публично известни имената на агентите на бившата Държавна сигурност в епархиите на Българската православна църква (БПЦ). Комисията по досиетата вече обяви първия резултат от проверката за принадлежност към ДС на Врачанската епархия (решение №2-10 от 31 май 2012 г.).

С него бяха огласени имената на трима председатели на църковни настоятелства във Врачанската епархия, снети от отчет през 70-те и 80-те години. Проверката е обхванала общо 32 лица. Осем лица не подлежат на проверка по силата на член 26, алинея 4 от закона.

В началото на 2012 г. Комисията по досиетата започна мащабна проверка на ръководителите и членовете на управителни органи на религиозните общности. Тогава бяха обявени и сътрудниците на ДС в ръководството на БПЦ. До този момент Светия синод все още не е излязъл със становище по принадлежността на 11 от 15-те митрополити. Сред тях е и Врачанският митрополит Калиник.

„Врачанската епархия се оказа най-изпълнителна и от нея получихме в срок списъците с имената и длъжностите на лицата, които следва да проверим по закон за принадлежност към ДС”, заяви пред сайта desebg.com председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Той допълни, че е изпратено напомнително писмо до патриарх Максим за изпълнение на закона и от останалите епархии. Пловдивска епархия инициира по предложение на митр. Николай проверка на всички клирици, но данните останаха известни само на митрополита. Припомняме, че между митрополитите нямаше съгласие дали да се предоставят данните на епископите, игумените на манастири и председатели на храмовете за проверка от страна на Комисията по досиетата. Неврокопският митр. Натанаил заяви открито, че няма да предостави такива сведения, а митр. Кирил заяви, че решение за това ще бъде взето общо от клириците на Варненска епархия, но досега такова не е оповестено. 

Снимка: Държавна сигурност.com


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ura 

Разпространяване на статията: