Мобилно меню

4.4074074074074 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (27 Votes)

0403 310512В сряда, малко след 14 ч. млад мъж нахлул в катедралния храм "Св. Александър Невски" в София и хвърлил камък по лика на Иисус Христос в централния иконостас. Стъклото се пръснало, а платното на изображението, което струва близо 2 млн. евро, било разкъсано, предаде Стандарт Нюз. Мъжът светкавично избягал. Десетки хора станали свидетели на светотатството. Според техните описания става дума за млад мъж, около 20-те, висок към 160 см. Той имал черна дълга коса, носел къси панталони и блуза с къси ръкави. Служители от храма твърдят, че безбожникът имал вид на наркоман. Вече втори ден МВР го издирва. Иззети са записите от камерите край храма и околните сгради. Оказа се обаче, че камерите на храма са изключени поради предприети икономии от ръководството.

Министърът на културата Вежди Рашидов случайно разбрал за случая, по време на обиколката си из паметници на културата, за да види има ли щети от земетресенията. Влязъл в "Св. Александър Невски" и така разбрал за осквернената икона. Министърът веднага разпоредил специалисти от Националната художествена галерия да посетят храма в понеделник и да реставрират изображението.

Свещениците още не могат да повярват, че може човек да нахлуе в храм и да нападне икона. Тя е една от най-ценните в катедралата. Намира се в централния иконостас, а прекият достъп до нея е ограничен с въжета. Олтарните икони на Иисус Христос и на Света Богородица са дело на прочутия руски художник Виктор Васнецов, наричан "руския Рафаел".

Това не е първият случай на вандалщина в храма, който е един от символите на България - няколко дни преди посещението на руския патриарх Кирил в България е бил откраднат левият подлакътник от трона на царица Елеонора, съобщава в. "Дума". Ръководството на храма отново не е уведомило полицията за инцидента. Преди години от "Свети Александър Невски" бе открадната иконата на Св. Мина. Сега на същото място има нова икона, по-голяма на светеца-воин.

Министерството на културата се ангажира с реставрирането на иконата, за което са необходими близо 300 000 лв, допълва БНР.

Председателят на катедралния храм епископ Тихон каза, че е поразено по-скоро платното, няма да е нещо особено за рисуване, само ще трябва да се напаснат цветовете. Скъсаният участък от платното е около 15-20 сантиметра. Благодетел на храма обещал да дари защитно фолио, така че, когато се хвърля нещо срещу стъклото, то да не се разпуква.

Сн. в. "Дума". Вдясно от лицето на Христос се вижда разкъсаното платно на изображението.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ur3 

Разпространяване на статията: