Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

m 3777Тържествено ще забият камбаните на новостроящия се църковен храм «Св. Николай Чудотворец» в квартал Меден рудник на гр. Бургас  в четвъртък, 24 май. С църковните камбани и благословението на Сливенския митрополит Йоаникий ще започне отслужването на молебен на светеца пред мирото, донесено от италианския град Бари, където се съхраняват неговите мощи. Същия ден, в който празнуваме българската просвета и култура, мирото ще бъде пренесено тържествено в храма в Меден рудник. Реликвата беше съхранявана в затворената вече църква «Св. Кирил и Методий» след дарението на премиера Бойко Борисов.

В храма за благословение на вярващите ще бъдат донесени и мощи на св. Георги от Поморийския манастир. С това ще бъде поставено начало на инициатива за събиране на средства за дострояването на новия храм, който ще бъде най-големият в Бургас. Молебенът ще бъде отслужван в строящата се църква “Св. Николай Чудотворец” от 18 часа всеки четвъртък, който е седмичният ден, посветен на този светец. На молебените ще бъдат носени за поклонение св. мощи и реликви от други храмове в града и страната.

Още 2 млн. лв. са необходими, за да бъде довършен църковният комплекс. "Ако всяко семейство от най-големия бургаски жилищен комплекс дарява по 1 лв. на месец до края на годината ще успеят да се съберат достатъчно финанси за дострояването му", казва председателят на църковното настоятелство отец Емилиан. Даренията ще се събират в специална каса. Тя щяла да бъде отваряна само в присъствието на нотариус и ще се съставя протокол.

На снимката: Макет от храма, който вече е готов в груб строеж.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uqp 

Разпространяване на статията: