Мобилно меню

4.55 1 1 1 1 1 Rating 4.55 (20 Votes)

church 57В бургаския храм "Св. Иван Рилски" след неделната св. литургия днес бяха осветени мозаечните икони на камбанарията, с изображенията на Иисус Христос, св. Богородица и св. Иван Рилски. Иконите са дело на айтоските зографи Светла Атанасова, Недялко Жеков и Йордан Иванов, които са зографисвали много църкви и параклиси в епархията, а последните двама в момента работят и в един от параклисите на българския Зографски манастир. Изработката на мозайките е на Руси Русев също от Айтос. Паната с размери 1,5 и 3,30 м. се виждат отдалеч и се вписват хармонично в централната градска среда. Предстоятелят на храма ставрофорен иконом Николай Димитров разказва, че вдъхновение за тази идея е получил от прочутите византийски мозайки на църквата "Св. София" в Истанбул, които удивляват и до днес света със своята красота и са оцелели въпреки превратностите на времето.

Целият проект, включително и нощното осветление на камбанарията, е струвал 20 000 лева и свещениците на храма са благодарни на всички енориаши и дарители, спомогнали всеки според възможностите си за благоукрасяването на Божия храм. Сред тях са енориашите на църквата д-р Богдан Димитров, поел средствата за изработването на една от мозаечните икони, Генко Карабаджаков, Цвета Атанасова, много граждани на Бургас.

Предстоятелят на храма ставр. ик. Николай Димитров си е поставил за цел с Божията помощ догодина да бъде изготвен и нов дърворезбован иконостас за храма - шест от 32-те икони за него вече са готови. Към енорийския център в храма работи и катехизаторски център, като занятията се провеждат всеки петък и неделя след св. литургия.

church 53

church 44

church 46

church 61

church 65

church 71

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uhr 

Разпространяване на статията: