Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

18На 17 май в Батак бе почетена паметта на новопрославените Баташки мъченици, които бяха включени в църковния календар на БПЦ през изминалата година. Тържествата бяха помрачени от общественото противопоставяне за статута на църквата-костница "Св. Неделя", където са положени мощите на мъчениците. Литургията бе отслужена на площад "Освобождение" в Батак от Пловдивския митр. Николай, като с него бяха в съслужение епископите Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Агатонийски Борис, Браницки Григорий и множество свещеници от епархията. Присъстваше предсавителят на Румънската църква у нас отец Нелуц Опря, а Руската църква бе представена от йеромонах Зотик. След това, въпреки дъжда, на площада се проведе концерт за празника на Батак. В него участваха детски и фолклорни състави. Пред журналисти на ΤV7, която заради Николай Бареков бе избрана за медиен партньор на Пловдивска митрополия, митр. Николай заяви, че “тук музей няма да има, кръстовете (от храма) няма да се свалят.”

“Убеден съм, че няма в България човешка ръка, няма и да се намери човек с такава жестокост, че да свали кръста и светите икони от храм “Света Неделя” и да обяви светите мощи за музеен експонат”, заяви също митр. Николай.

Той каза, че не са основателни обвиненията на учените, че в църквата се е появила влага в следствие на службите на свещениците, а по костите се образува плесен заради конденз. Според него това са "голи твърдения", за които интелектуалците „са чули”, но не са проверили.  “Службата не е увредила нито храма, нито светините в нея, както твърдят хората от музея на БАН”, смята владиката. БНТ обаче излъчи снимки на саркофага с мощите, в който се вижда влага по стъклата и свидетелства на очевидци, че мощите се повреждат от влагата. 

Жителите на Батак остават разделени в позицията си за църквата - едни считат, че тя трябва да е музей, а другите действащ храм. Честванията след първата година от канонизацията не успяха да обединят хората в почитта към избитите по време на Баташкото клане. За преобладаващата част от българите те продължават да бъдат национални герои, но и светци в църковния смисъл на тази дума.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uhw 

Разпространяване на статията: