Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)

path 57144На 17 май Българската църква празнува Събор на св. Баташки мъченици. Празникът беше включен в българския църковен календар миналата година, когато беше официалната канонизация на жертвите на Баташкото клане. Вечернята на площад „Освобождение” в град Батак от 19 часа днес ще оглави Пловдивският митрополит Николай. А утре сутринта митрополитът ще отслужи тържествената св. Литургия.

В навечерието на годишнината от канонизацията Институтът за исторически изследвания към БАН се включи в дискусията за бъдещето на храма-костница, като излезе със становище, в което се обявява за превръщането на църквата-костница в Батак отново в музей без богослужения. Директорът на института историкът академик Георги Марков заяви, че в черквата, където са костите на баташките мъченици, трябва да се отслужва само панихида на 17 май, когато е годишнината от клането в Батак. Както е сега, казва той "човек, когато влезе в черквата, няма да усети ужаса на жертвите на Априлското въстание; става прекалено бляскаво. Те блестят по друг начин в историята. Със своето мъченичество те са предизвикали поредната Руско-турска, за нас - Освободителна война", посочи акад. Марков.

Епархийската църква от своя страна в лицето на митр. Николай заяви, че храмът е предаден на Църквата официално и ще продължи да функционира като храм с редовни богослужения, но в него няма да се извършват кръщения и венчавки. Според митр. Николай баташките мъченици са потърсили убежище в храм, а не в музей и възстановяването на богослуженията в храма по никакъв начин не накърнява историческата памет.

"В храма се извършват църковни служби и това ще бъде така, докато митрополията не реши друго. Ние сме прехвърлили собствеността, като сме спазили правилата и предписаното спиране на службите не се отнася за общината. За разлика от преди, когато посетителите на храм „Света Неделя" заплащаха входна такса от 2 лева, сега те могат да влязат безплатно и да се поклонят пред паметта на загиналите по време на Априлското въстание батачани", заяви от своя страна кметът на Батак Петър Паунов, цитиран от "24 часа".

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uh3 

Разпространяване на статията: