Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)

P5110225Днес в Богословския факултет на Софийския университет празникът на светите братя Кирил и Методий беше отбелязан особено тържествено. Сутринта във факултетския параклис, посветен на техния ученик св. Климент Охридски, беше отслужена света литургия от ефимерия свещ. Ангел Брусов. Песнопенията въодушевено изпълни смесен хор под ръководството на г-жа Елица Христова. Почти всички песнопения бяха творби на маестро Георги Попов, художествен ръководител на хора. Вдъхновена проповед за празника накрая произнесе студентът от ІV курс Теодор Цонев.

След това в аулата на факултета прочете своята встъпителна лекция като новоизбран доцент д-р Мария Йовчева. Тя говори на тема „Атонската книжовна реформа (ХІV век): същност, обхват и значение”. Като проследи дейността на старобългарските книжовници на Атон и даде сведения за реформаторските им усилия, тя подкрепи тезата, че реформата на свети Евтимий, търновски патриарх, е получила своя подтик от примера на атонските книжовници, сред които той е прекарал доста години.

Като завършек на това академично тържество хорът на г-жа Елица Христова изнесе концерт от църковнославянски песнопения, посветени на празника и пасхалния период.

P5110229


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kuh9 

Разпространяване на статията: