Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Rila1Рилският манастир събра днес участниците в традиционния ученически поход до Светата обител, с който се отбелязва Денят на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Той се организира за седма поредна година от Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). Тази година в него се включи заместник-министърът на образованието Милена Дамянова. В основаното през X век от  св. Иван Рилски духовно средище дойдоха да почетат делото на славянските първоучители в деня на техния празник десетки ученици от областите Благоевград и Кюстендил, педагози, народни представители, ръководители на Кюстендилска област и близките селища. Децата се запознаха с хилядолетната история на манастира, разгледаха музея и експозициите с безценните реликви на културно-историческото ни наследство, съхранявани тук.

В новооткритата иконна изложбена зала министър Дамянова връчи годишната награда на МОМН "Св. Иван Рилски", която се присъжда на учители от страната за високи постижения и принос в развитието на образователното дело. Специално изработени икони на св. Иван Рилски получиха Антоанета Сиракова, директор на НУ "Св. Софроний Врачански" от Враца, Бойко Богутев, директор на ОУ "Св. Иван Рилски" - Перник и Благой Мигдин, директор на Неврокопската професионална гимназия "Димитър Талев".

Адрианополският епископ Евлогий, игумен на св. Рилска обител, отслужи молебен в централния манастирски храм "Св. Богородица" за благословение и духовни успехи на всички ученици и техните учители.

DE 0981


DE-MD 1134

DE-MN-VS 1121Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u4k 

Разпространяване на статията: