Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

apr popova111На 9 май 2012 г. в гр. Априлци, в манастира "Св. Троица" на квартал Ново село, беше тържествено чествана паметта на канонизираните преди една година Новоселски мъченици. В службата, оглавена от Ловчанския митрополит Гавриил, взеха участие митрополитите Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий и Доростолски Амвросий, епископите Стобийски Наум, Адрианополски Евлогий, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Браницки Григорий, Маркианополски Константин и Тивериополски Тихон, както и духовници от цялата страна.

На тържествата беше обявено, че ще присъства държавният глава Росен Плевнелиев, но в последния момент стана известно, че президентската институция ще представлява вицепрезидентът Маргарита Попова. Освен нея на службата присъстваха областният управител на Ловеч Ваня Събчева и заместникът й Сашо Данков, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, много гости и жители на община Априлци. След богослужението се проведе литийно шествие с иконата на мъчениците от храма на манастира  "Св. Троица" до паметника на Априлското въстание, а на площада беше отслужен благодарствен молебен.

В пространното си слово, посветено на празника, Ловчанският митрополит Гавриил се върна назад в историята и проследи събитията от Новоселското въстание и участието на местните жители в него. Той подчерта саможертвата на мъчениците, канонизирани миналата година на 3 април: монахините Сусана (Сомлева) – игуменка, София (Павкова), Елисавета (Злийска), Ефросиния (Мофтиева), Христина (Христова), Калиста и Екатерина, мирянката Сусана (Чорбаджиева), свещениците Георги Дългодрейски и Никола П. Барбулов и други незнайни духовници и миряни, приели смъртта за вяра и род по време бунта.

"Нека отдадем поклон пред паметта на жертвите на Новоселското въстание и никога не забравяме героизма на загиналите, да пазим жив спомена за тях и да творим добри дела", каза в своето обръщение вицепрезидентът Маргарита Попова, като пожела на всички духът на канонизираните за светци мъченици да ни пази и закриля, да помага и дава сили във всяко добро дело. "Символно и хубаво е, че днешният ден съвпада с Деня на Стара Европа. България има древна история, героична и уникална, защото сме дали много в една велика Априлска епопея", каза Маргарита Попова.

 

89065

6712

5689089

Снимки: сайт на областна администрация Ловеч


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33udr 

Разпространяване на статията: