Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

IMG 7316„Колко добре ще бъде, ако това, което се случва тук, става и в други училища в София!“ - каза проф. Божидар Андонов в края на урока по религия, изнесен пред ученици от 5 клас в 20-о ОУ в столицата. Откритият урок на редовната учителка по религия в училището Руска Тошева беше по инициатива на директорката г-жа Доганджийска. Гости бяха кметът на столичния район „Триадица“ г-н Стоян Начев, зам.-кметицата по образование, култура, социални дейности и спорт г-жа Силвa Аврамова, проф. Божидар Андонов от Богословския факултет на СУ и студенти. Г-жа Доганджийска беше поканила и свои колеги, директори на училища от същия столичен район, за да им покаже на практика, как се преподава религия, и добрият пример на 20-о ОУ да намери почва и в други училища. За съжаление нито един от директорите не откликна на поканата.

Темата на открития урока беше „Св. Георги“, но той не се ограничи само върху личността на светеца, а се разпростря върху честването на паметта му в миналото и днес, върху манастирите, носещи името на св. Георги, чудотворните икони, военния парад в негова чест, ордените за храброст на името на светеца и почитането му от други народи и вероизповедания.

В урока бяха направени междупредметни връзки и с материала по Български език и литература, където учениците изучават въпроси, свързани с българския фолклор и народно творчество.

Учениците свободно боравеха с богословските термини и показаха солидни знания, но това не е учудващо при положение, че те изучават религия от първи клас. Те представиха изработените от тях проекти, в които бяха включени историята, архитектурата, съвременното състояние на някои от големите манастири, посветени на св. Георги, разказаха за фактите, които са им направили впечатление при тяхната учебно-изследователска работа.

IMG 7328В края на занятието г-жа Доганджийска благодари на г-жа Руска Тошева за прекрасния урок и на учениците за тяхното старание и активно участие. Проф. Божидар Андонов изрази радостта си от успехите на учителите и учениците в 20-о ОУ, което е едно от малкото в София, в които все още се изучава религия. Той отбеляза, че само чрез познаването на нашата религия, нашата култура и традиции можем да станем съпричастни на европейските ценности и да участваме достойно в живота на обединена Европа.

След това на срещата в кабинета на г-жа Доганджийска кметът и представителите на общината изразиха удовлетворението си от начина на преподаване на религия в 20-о ОУ. Те отбелязаха, че свързването на учебния материал с националната култура, което г-жа Тошева направи, осигурява лесното възприемане от децата и техните родители на религиозните ценности и морал. Те изказаха съжаление, че другите директори от обищната не проявяват същата отвореност и инициативност за въвеждане на децата в основите на религията.

В кратко интервю за „Двери“ г-жа Доганджийска отбеляза, че повече от 15 години в училището се изучава предметът религия. „Още на първата среща с родителите на първокласниците казваме, че в училището се изучава религия. Г-жа Тошева обяснява какво ще научат децата в тези часове. Родителите с радост записват децата си. Единици са тези, които отказват. Така от 1 до 4 клас имаме 17 класа и 17 групи по религия. След 4 кл. децата искат да продължат да изучават предмета. Те познават учителката, харесват им часовете, атмосферата“. Учителите по Български език и литература в 5 кл. си сътрудничат с г-жа Тошева, защото в учебното съдържание са включени теми, свързани с религията. „Тогава забелязвам, че децата правят сами изводи по много от въпросите, които разглеждаме по литература, защото са запознати с религията“, споделя г-жа Доганджийска.

На въпроса дали организацията на преподаване на религия в едно училище е много трудна и затова директорите да отказват, г-жа Доганджийска отговаря: „Организацията не е трудна. Важно е да има желание. Ние имаме учител на пълен щат, има достатъчно деца и часове и работата върви“. Учителският колектив се съгласил да се изучава религия в училища само при условие, че акценът ще бъде върху културологичните основи на религията, върху ценностите и морала, не са искали да е вероучение, защото не всеки родител иска децата му да станат вярващи, а просто да познават собствената си религия. Според директорката днес в училище не може да се говори за вероучение, то е било възможно в миналото, когато Църквата е била силна, днес, според нея, образованието е с по-голямо влияние, затова и преподаването на религия трябва да е съобразено с новите реалности. В тази връзка тя отбеляза, че Църквата е в дълг пред учителите по религия, пред училищата. „Почти никакво внимание не се отделя от страна на Църквата на училищата, ходя, моля свещеници да дойдат за водосвет на 15 септември, каня ги в различни наши инициативи, но най-често те отказват да участват. Някак си Църквата се изолира от училището“, споделя г-жа Доганджийска.

Запитана как родителите възприемат това, че децата им знаят повече от тях по въпросите на вярата и религията, директорката отговаря: „Има родители, които идват да се консултират с г-жа Тошева как се извършват дадени обреди, кое е правилно и кое не.“ Според директорката родителите искат децата им да знаят за религията, интерес към предмета има както от страна на възрастните, така и от децата. Вече е въпрос на организация на училищата да осигурят религия за своите ученици.

Г-жа Руска Тошева разказва за Зографския манастир:

IMG 7323

Проектите на учениците:

IMG 7330

В кабинета на директорката: (от ляво на дясно) проф. Андонов, г-жа Аврамова, г-жа Доганджийска, г-н Начев:

IMG 7331


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ku4c 

Разпространяване на статията: