Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

Plakat2012Над 400 деца и младежи от България и чужбина ще вземат участие в четвъртото издание на Детския фестивал за църковнославянски песнопения и духовни песни „Осанна във висините”, които ще се проведе на 7 май 2012 г. от 10 ч. в столичния храм „Св. Параскева”. В събитието, организирано от фондация „Дарби” и църковното настоятелство на църквата „Св. мчца Параскева”, участниците ще покажат своите постижения в областта на църковнославянските песнопения и духовни песни.

През годините от първото си издание през 2009 г. този фестивал успя да се утвърди като интересно и полезно събитие, което допринася за духовното и личностното развитие на малки и големи. През 2009 г. във фестивала взеха участие около 50 деца само от София, докато днес под купола на храм „Св. Параскева” ще се съберат над 400 участници. Нарасналият интерес дава сили на организаторите да продължават това начинание, за да мотивират младите хора да се включват по-често в църковния живот и да се запознават с православната вяра.

Във фестивала участват училищни хорове и известни хорови формации като хор „Бодра смяна“, Детски хор „Орфей” – Хасково, хорът на пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Гаудеамус“, Детският хор при катедрален храм „Св. Успение Богородично” – Варна, „Арахангелски глас” – Ловеч. За първа година във фестивала ще вземе участие и хорът на Музикалното училище от гр. Ниш, Сърбия, с повече от 35 участника.

Музиката на св. Йоан Кукузел, Добри Христов, Стоян Бабеков, Петър Динев ще прозвучи в изпълнение на деца и младежи. Така се изгражда мост между поколенията, който стои в основата на всяка традиция, започнала от църковно-музикалната просвета сред българския народ от светите братя Кирил и Методий и минала през църковнопевческото дарование на Апостола на свободата Васил Левски, следвайки съвета на св. апостол Павел: „Изпълняйте се с дух…, пеейки и възпявайки в сърцата си Господа!” (Еф. 5:18-19).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ku4f 

Разпространяване на статията: