Мобилно меню

4.9130434782609 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (23 Votes)

P4080461Едновременно уникална и традиционна е ежегодната изложба на школата по иконопис „Захари Зограф” към Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен”. Традиционна е, защото се провежда вече повече от десет години, а е уникална заради необикновените икони, нарисувани от различни хора, отделили време, сили и внимание, за да вникнат в изкуството на православната иконопис. Както всеки човек е неповторим, така и създадената от него икона е уникална и носи в себе си своя автор. Същевременно невидимо в нея присъстват и личностите на учителите, които превеждат начинаещите иконографи през знанието за православието и техниките за изографисване, за да могат накрая, на годишната изложба, да покажат какво са научили и какво са постигнали.

И тази година изложбата беше официално открита на празника Вход Господен в Йерусалим. На нея са представени икони, нарисувани от курсистите в школите за деца и възрастни, както и произведения на участниците в курса по дърворезба. Тази година за първи път със свои икони в изложбата участват и младежи от Социалния учебно-професионален център „Св. цар Борис”.

Преподавателката по иконопис Младенка Ланджева разказва за работата през тази учебна година. Като основна се е оформила темата за монашеството. Учениците са разработили иконографски образите на св. Антоний Велики и други отшелници. По-напредналите курсисти, които втора година изучават иконопис, са разработили по-мащабни проекти за стенописи. Те са нарисувани на картон, лицата на светците са по-големи, присъстват по-едри изображения, с повече детайли. За образец е взета Критската школа. В изложбата се представени и икони на дъска, изработени по всички изисквания на канона. Г-жа Ланджева разказва, че в школата се работи професионално и се използват само традиционни натурални бои и каратова позлата. Това личи и по крайния продукт – прекрасни икони, изпълнени по всички правила на православния иконографски канон.

Курсистите преминават и не лек път през православното вероучение. Обучението им с богослова Вера Жекова не е само запознаване с основите на вярата, но и беседи, обсъждания, размисли върху важни мирогледни въпроси, търсене на отговори за това, как преживяваме вярата, как тя присъства в ежедневието ни, как се отразява в създаваните икони.

Така постепенно се споява групата на курсистите-иконографи, които започват обучението си като непознати хора, а завършват курса като приятели и колеги.

Изложбата е отворена за посещения всеки ден в криптата на храм "Покров Богородичен" (зад хотел "Родина").

Снимки: Лиана Гълъбова


P4080468

Откриване на изложбата от преподавателите: Вера Жекова (богословие), Боян Александров (дърворезба) и Младенка Ланджева (иконопис)


P4080449

Посетителите


P4080440

Произведенията


P4080487

Почитателите


Clipboard0167

Курсистите, малки и големи, и техните учителки (в средата)


P4080413

Младенка Ланджева и Вера Жекова с най-малките си ученици


P4080424


 

P4080406

Проекти за стенопис: св. Антоний Велики


P4080422

Икона върху дъска: св. архангел Михаил


P4080405

Икона върху дъска: Христос Вседържител


P4080416

Икона върху дъска: св. Петка


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k3q3 

Разпространяване на статията: