Мобилно меню

4.8181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (22 Votes)

Браницки епископ ГригорийМножество поклонници се събраха и тази година, за да посрещнат най-големия християнски празник Възкресение Христово в Троянската св. обител, под покрова на Божията майка, чиято чудотворна икона се пази в манастира. По покана на игумена на Троянския манастир „Св. Успение Богородично“ Браницки епископ Григорий част от хора за византийска музика „Св. Роман Сладкопевец“ взе участие и допринесе за тържественото посрещане на Възкресение Христово в светата обител. От Велики четвъртък до Великден автентичната атмосфера на монашеското богослужение беше подсилена от въздействащото музикално изпълнение в духа на източноцърковната традиция на певците на клира под диригенството на Симеон Генов (ръководител на хор "Св. Роман Сладкопевец"). Присъстващите богомолци в манастирския храм молитвено съпреживяваха страданията, кръстната смърт и надгробния плач, известен като опело Христово, и влязоха в радостта на Христовото Възкресение. Браницкият епископ Григорий в пасхалната си проповед призова за пълноцено осмисляне на Христовата жертва и Възкресение като израз на преизобилната любов на Бог към хората, напомни и за изпълнението на християнския дълг на любов към ближните.

Св. Богородица Троеручица

През празничните дни не спираше потокът от хора, желаещи да се поклонят пред чудотворната икона на св. Богородица Троеручица, за която монасите разказват, че на два пъти през последното десетилетие се е покривала с капки миро и е излъчвала чудно благоухание. Чудотворната икона е естественият център, около който преди близо 3 века е възникнал Троянският манастир, разположен на брега на река Черни Осъм до село Орешак. От многобройните чудеса на изцеление сред православните християни е много популярно чудото на спасените от чумата. През 19 век по време на чумната епидемия населението от Ловеч и близките села потърсило изцеление и защита от иконата на св. Богородица в манастира, но срещнало нежелание за помощ и страх от зараза сред част от местните жители и някои от монасите. Игуменът обаче наредил пришълците да останат в манастира въпреки заплахата от разпространението на заразната болест, а част от монасите избягали в гората, за да са по-далече от опасността. И станало чудо: милостта на игумена била възнаградена от Божията майка със запазване от болестта на всички, потърсили нейната защита в манастира, а избягалите в гората монаси и селяни били поразени от чумата.

Освен със славното си минало и многобройни чудеса Троянският манастир за съжаление преди две години се прочу в медиите с поредица от скандали и недостойни събития. Радостната новина е, че новият игумен Браницки епископ Григорий видимо е овладял междуособиците и е впрегнал всички усилия за възстановяване на разрушеното манастирско стопанство, ремонтиране на рухващото западно крило и най-вече за възстановяване на авторитета на Троянския манастир като свято място на монашески подвиг и усилен духовен живот.

Днес православните християни, живеещи в бетонната пустиня на града, ставаме все по-чувствителни към темата за съвременното състояние на манастирите. Поривът ни да се докоснем до мистичния и богопосветен живот на монасите (както кръвоточивата жена се е докоснала до дрехата на Христос) е пределно искрен, защото духовно изнемогваме без молитвената благодат и чудотворната закрила на нашите манастири. Закътани в най-красивите места в България, те са създадени, за да бъдат оазиси на православна духовност, сърдечно съкрушение и молитвен подвиг. Манастирите са част не само от миналото, но и от настоящето и бъдещето на всички нас, жителите на родната земя, и всички сме отговорни за тяхното състояние.

IMG 6894

 Браницкият епископ Григорий чете Патриаршеското и Синодално Пасхално послание

Браницкият епископ Григорий с хора

Браницкият епископ Григорий, игумен на Троянския манастир

с псалтите Никола Антонов, Симеон Генов и Орлин Янчев  

IMG 6903

Вътрешният двор на Троянския манастир и църквата "Успение Богородично"


Архимандрит Григорий със Симеон Генов

Архимандрит д-р Григорий Лозев, монах в Троянската света обител, и ас. Симеон Генов


Изглед от манастира

Изглед от манастира


река Черни Осъм

Река Черни Осъм, на брега на която е разположен Троянският манастир


На Велика Събота деца боядисват яйца

На Велика събота деца боядисват яйца на изложението на традиционните занаяти в Орешак

деца оцветяват икони

Деца оцветяват икони на изложението на традиционните занаяти в Орешак


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uu9 

Разпространяване на статията: