Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (36 Votes)

Ловчански митрополитЛовчанският митр. Гавриил посети Ботевград по повод свещеническа конференция на духовенството от общината. Сред обсъжданите теми е бил и традиционният за града събор на Разпети петък, свързан с провеждането на голям пазар. През изминалата година кметството на Ботевград реши, че е редно съборът да се организира на втория ден на Великден, тоест в Светли понеделник, каквато е била традицията преди 9 септември 1944 г. Административната управа обаче нямала право да отмени пазара, но беше изразена надежда, че с помощта на медиите ще бъде популяризирана идеята за провеждане на събора през Светлата седмица, така че постепенно гражданите на Ботевград сами да се откажат от досегашната традиция. За просветната работа сред населението се разчитало и на свещениците.

Според митр. Гавриил преди 9-ти септември, на Разпети петък, в деня на Христовата смърт, не са се позволявали пиршества. Те са се правели в първия ден след Великден, т. е. в Светли понеделник. Според Ловчанския митрополит празненствата са преместени на Разпети петък нарочно. „По този начин се осквернява най-съкровеният ден, когато са страданията на Господ Иисус Христос. Този ден не е повод за празнуване и не бива да се пренебрегва. Това не носи никакво благо за града", допълни още владиката. Той препоръча на ботевградчани да се постараят да отбелязват радостта от Възкресението на нашия Спасител в Светли понеделник. "Това обаче може да стане само с желанието на хората", допълни още той.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u3c 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]