Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

Преди десет години по почин на Фондация „Свети Евтимий, Патриарх Български” се създаде Инициативен комитет за отбелязване на 600-годишнината от блажената кончина на свети Евтимий Търновски, последния български патриарх до падането на страната ни под османско господство. В инициативния комитет влязоха видни учители и педагози, учени старобългаристи, богослови, историци. Оглави го тогавашният декан на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” Иван Желев. Тъй като годината на успението на св. Евтимий не е известна, а мненията на учените се колебаят, реши се в продължение на 10 години да се провеждат национални инициативи сред учениците от основния и гимназиалния курс, посветени на великия светител, книжовник и закрилник български. Това бяха предимно ученически конкурси, посветени на книжовното творчество на св. Евтимий, на християнските ценности, на които той възпитава чрез своите творби, на църковното изкуство и архитектура и пр., а формите бяха литературна творба (в проза или в мерена реч) и художествена творба. Мотото беше едно през всички години: "Делото на свети Патриарх Евтимий", само годишната тема се менеше. С помощта на системата на общото образование у нас, на регионалните инспекторати по образование, но и на много директори на училища и учители декадата стана изключително популярна и в крайна сметка постигна своята възпитателна цел.

Поради големия интерес и от хора над ученическата възраст конкурсът се разшири във възрастово отношение. Журита от специалисти преглеждаха творбите и ги класираха. И всяка година на 20 януари, деня на паметта на св. Евтимий, се провеждаше награждаването на отличените участници – било в София, било в друг град на страната. Стотици са наградените, а някои от творбите бяха публикувани в медиите, включително и в Двери.бг (от 2005 г. насам).

Във връзка със последния етап от Декада 2002-2012 г. на тема: "Делото на свети Патриарх Евтимий", която ще приключи с национална конференция с международно участие в края на м. май 2012 г., Инициативният комитет приканва всички, които имат повече от едно участие в темите на декадата, да изпратят копие от грамотите, с които са били отличени или наградени, на адреса на фондацията:

София 1421

общ. Лозенец

ул. "Димитър Хаджикоцев" № 31-33

Надежда Мадолева,

председател на УС на Фондация

"Св. Евтимий, Патриарх Български"

или на е-mail адрес: svpatrevtimii_1939@abv.bg

Срок: до 10 април 2012 г.Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33wcc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]