Мобилно меню

3.2278481012658 1 1 1 1 1 Rating 3.23 (79 Votes)
митрополит НатанаилТрима митрополити на Св. Синод на БПЦ - Варненският и Великопреславски Кирил, Неврокопският Натанаил и Старозагорският Галактион излязоха с обща декларация по повод отварянето на досиетата. След като на заседанията на Св. Синод миналата седмица синодалните старци не можаха да се обединят около единен текст по актуалния въпрос за съпричастността на митрополитите към дейността на ДС, те решиха да отложат приемането на становището за идната седмица. Междувременно обаче тримата архиереи са изпратили до агенция „Фокус” своето виждане за дейността си като духовници през времето на комунистическия режим. В изявлението им се казва, че „във всяко свое действие сме се ръководили първо от интересите на родната ни Църква, отстоявали сме нейното съществуване през годините на комунизма, защитавали сме правата си на духовници”.

По повод призивите за покаяние към висшия клир, митрополитите казват: „На всички български политици, държавници, синдикалисти и журналисти бихме искали да кажем, че когато дават оценки за дейността на един духовник и го призовават за покаяние, трябва да знаят, че покаянието е тайнство. Покаянието е дело, което се върши в скришната стая на сърцето пред Бога. Само Бог е сърцеведецът, само Той знае какво е и какво става вътре във всеки един човек. Пред Него падаме и ставаме. Бъдете убедени, че Неговият съд е праведен!”

В изявлението си тримата архиереи отбелязват, че отварянето на досиетата е част от действията за „обезличаването и оскотяването на народа, лишавайки го от последната негова опора - от опората на Българската православна църква”. Те се обръщат с призив към клириците и монасите на своите епархии: „не позволявайте да бъдете използвани за обругаване на вашите архиереи, защото знаете, че заедно с вас ще застанем на Господния съд”.

Публикуваме целия текст на изявлението:

"Като членове на Светия Синод на Българската православна църква и в качеството ни на епархийски митрополити, по Божия милост и благословение сме призвани и избрани по каноничен ред да носим радостта и тегобата да служим на Родната ни Православна църква. Дали сме обет да служим на Бога, на Църквата и на родолюбивия ни български народ. Всякога сме съзнавали тази своя отговорност през най-тежките години на комунизма, в годините на прехода, както и изпитанията по време на разкола. Носили сме своя кръст със съзнанието, че всяко наше дело е пред Божия съд.

За единадесет от нас като архиереи на Българската православна църква се съдържат едни или други документи, картончета или информация за принадлежност към силови или военизирани, разузнавателни и други структури на властта в близкото минало. Ние сме едни от фигуриращите в този списък. Пощадени са само онези, които е пощадило времето, когато са родени, за което трябва да благодарим на Бога.

Във връзка с изнесената информация от добилата популярност Комисия по досиетата, заявяваме, че във всяко свое действие сме се ръководили първо от интересите на родната ни Църква, отстоявали сме нейното съществуване през годините на комунизма, защитавали сме правата си на духовници.

Дълбоко сме убедени, че макар и да сме обвинявани, че сме правили компромиси, сме избрали да отстояваме интересите и съществуването преди всичко на Църквата в нашата Родина и по този начин сме били полезни на вярващите православни християни, на държавата и народа ни. Помогнахме, според силите ни, да просъществува православната вяра и да я има Българската православна църква като опора на народа ни.

Ако някой от нас е прекрачил мярата в „сътрудничеството” и вместо жертва е бил причина да се принесат в жертви човешки съдби, е понесъл и носи своето покаяние като лично дело пред Бога.

На всички български политици, държавници, синдикалисти и журналисти бихме искали да кажем, че когато дават оценки за дейността на един духовник и го призовават за покаяние, трябва да знаят, че покаянието е тайнство. Покаянието е дело, което се върши в скришната стая на сърцето пред Бога. Само Бог е сърцеведецът, само Той знае какво е и какво става вътре във всеки един човек. Пред Него падаме и ставаме. Бъдете убедени, че Неговият съд е праведен!

Преди Рождество Христово Светия Синод на Българската православна църква прие единодушно становище, относно станалия известен на обществото Закон за досиетата и прилагането му от известната Комисия по досиетата.

Обърнахме се към българските държавници и се надявахме да проявят мъдрост и да не допуснат да се поругава институцията – Църква. Бяхме чути, но не бяхме разбрани. Оставаме всичко това на Божия съд и на съда на историята.

Църквата не е политическа партия, синдикална организация или каквато и да е светска институция и за нея не важат правилата с оставки и уличен натиск защото Църквата е отделена от държавата по Конституция. Както всяка Православна църква, така и Българската православна църква се управлява на основата на каноничността, принципите за единство, съборност, йерархичност и пожизненост.

Ние, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопски митрополит Натанаил и Старозагорски митрополит Галактион, призоваваме духовенството и монашесващите в богохранимите ни епархии да не се поддават на манипулации на отделни личности, а всякога да отстояват истините на Православието.

Благолюбиви отци, с които заставаме пред Светия олтар, не позволявайте да бъдете използвани за обругаване на вашите архиереи, защото знаете, че заедно с вас ще застанем на Господния съд.

Твърде много са заинтересованите сили, които желаят обезличаването и оскотяването на народа, лишавайки го от последната негова опора - от опората на Българската православна църква.

Вярваме, че това е поредното изпитание, което Бог допуска за укрепване на вярата ни, и което с Неговата помощ Църквата отново ще преодолее. „В света скърби ще имате”, казва Иисус Христос, “но дерзайте: Аз победих света” (Йоан 16:33). Бог вижда истината и Той ще сложи край на всички тъмни козни и всичко тайно ще стане явно. Горко тогава на тези, които Антихристът подтиква да нанесат поредния удар на БПЦ – Майка, пазителка на вярващия православен български народ.

Уважаеми български политици, синдикалисти, държавници, братя и сестри, не забравяйте, че никой нямаше да има власт, ако не му е дадена от Бога, както каза Спасителят на Пилата: “Ти не щеше да имаш над Мене никаква власт, ако ти не бе дадено свише; затова по-голям грях има оня, който Ме предаде на тебе” (Йоан 19:11). Св. ап. Павел съветва “нека търсим това, което служи за мир и взаимно назидание” (Рим. 14:19). Да се вслушаме в сладчайшия глас на Спасителя Христос: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши.” (Йоан 14:27)".

Снимка: Стефка Борисова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kuu8 

Разпространяване на статията: