Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (23 Votes)
Св. Симеон Самоковски"Митрополит Симеон Самоковски се почита, защото е дал живота си за вярата", каза свещеноиконом отец Петър Стоименов от Самоковска духовна околия по повод днешния 21 август, ден, в който Българската православна църква чества паметта на митрополит Симеон Самоковски, а също е и празник на град Самоков. Свещеномъченик Симеон Самоковски е известен в Самоков и е почитан от Църквата като мъченик за вярата, обесен е на 21 август 1737 г. Той е заловен от турците на 20 юли същата година в Дупница, понеже в Самоков е имало само един храм - „Рождество Богородично”, Бельова църква. Поради това митрополитът е служил и живял в Дупница, където е арестуван от турците, окован във вериги и хвърлен в тъмница. След това митрополит Симеон Самоковски без съд е държан и измъчван около 23 дни. На 18 август с вериги е закаран в София, като на краката е имал железни тежести и е бил обезобразен. Светецът е пролял кръвта си и е понесъл мъки за вярата.

„По това време са обесени без съд в близост до църквата „Св. София” в София около 350 души свещеници, монаси и софийски граждани. Това са били хора от цялата софийска околия, защото знам, че има един свещеник, който също е бил обесен, от самоковското село Рельово. След като митрополит Симеон Самоковски е закаран в София, е бил затворен в турските казарми, където е бил жестоко измъчван в продължение на три дни, след което Али паша го осъжда да бъде обесен. Тогава се случило чудо: първия път дървото на бесилото се счупило, втория път се скъсало въжето и на третия път мъченикът издъхнал. Три дни тялото му стояло на бесилото, след което въжето отново се скъсало. Али паша не разрешил светият мъченик да бъде погребан в София, тогава го докарали в Самоков, защото той се титулувал като Самоковски митрополит. В Самоков турците също не разрешили мъченикът да бъде погребан в гробището, тогава благочестивите християни го погребали от лявата страна зад вратата на храм „Рождество Богородично” – Бельова църква” – каза отец Стоименов. Този храм се намира на два километра от центъра на Самоков в посока Боровец и хората почитат там митрополит Симеон Самоковски.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33xrf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]