Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Храм На 2 май Сливенският митрополит Йоаникий в съслужение с Проватския епископ Игнатий, негв викарий, тържествено освети новопостроения храм ”Св. Атанасий Велики” в с. Пирне, Айтоска община. В освещаването на храма участие взеха и 20 свещеника от различни духовни околии на Сливенска епархия.

В богослужебния чин при освещаването на храма и на светата Литургия с молитвено участие присъстваха: кметът на община Айтос Евгений Врабчев, народни представители от Бургаски избирателен район, представители на Областна управа гр. Бургас, ктитори и дарители за построяването на храма, общественици, представители на политически партии и на бизнеса и много православни християни от селото и съседните населени места. На клира сладкогласно пяха ученици от Софийската духовна семинария под вещото ръководство на учителя по църковно пеене г-н Любомир Игнатов. Освещаването на храма и светата Литургия продължи около 5 часа.

0_1.JPGВ края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство произнесе пламенна реч за живота на св. Атанасий Велики, който е бил един от най-изявените изобличители на арианската ерес, осъдена на Първия вселенски събор през 325 година. Дядо Владика напомни на присъстващите, че в днешно време в България има много лъжеучители, които по различни начини се мъчат да откъснат православните християни от истинската Христова църква, но както св. Атанасий ревностно е защитил Православието, така всички ние трябва да пазим като зениците на очите си отеческата ни православна вяра. Накрая митрополит Иоаникий поздрави жителите на селото с новия храм и им пожела много здраве и благополучие.

Идеята за градеж на православен храм в с. Пирне е от преди повече от 15 години. След изпълнение на изискуемите процедури като: отреждане на терен, изготвяне на проекти и съгласуване на строителните книжа, на 27 декември 1999 година бе осветен терена и бе положен основния камък. Градежът започна, но на няколко пъти бе прекъсван поради липса на финансови средства. Благодарение обаче на щедри дарители- физически и юридически лица, между които и монашеското братството на Атонския Зографски манастир ”Св. Георги”, днес храмът отвори врати за православните християни. Проектът е дарение от архит. Ирена Леонова от гр. Бургас Иконите са дело на църковните зографи Светла Атанасова, Недялко Жеков и Йордан Иванов от гр. Айтос.

11_1.jpgСело Пирне се намира на 5 километра южно от гр. Айтос и е едно от най-старите селища в общината. Според едни изследователи името му произлиза от ”пират”, тъй като някога Черно море е достигало на няколко километра от селото. Според други от ”пир” / веселба/, защото жителите му кореняци българи са били много весели хора. В селото никога не е имало православен храм. Днес там постоянно живеят около 900 човека. Новопостроеният и осветен храм ”Св. Атанасий Велики”, в светия Престол на който бяха положени св. мощи на свети свещеномъченик Елефтерий, ще бъде още едно духовно средище за православните християни от региона.

Свети свещеномъченик Елефтерий произхожда от знатен римски род. На 15 годишна възраст бил ръкоположен за дякон, на 18 години получил сан презвитер, а на 20 епископ. Пострадал мъченически по времето на император Адриан около 120 година. Паметта му се чества на 15 декември.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33a9u 

Разпространяване на статията: